Monopol. När André, 9 år, och Pontus, 11 år, är sjuka spelar de gärna spel med mamma Ulrica Stigberg. Så ofta hon kan väljer hon att vabba i stället för att vobba. Foto: Privat Visa

Jobba, vabba – eller vobba

Föräldraskap

Allt fler föräldrar väljer att jobba hemifrån när barnen är sjuka, att vobba. Ulrica Stigberg vet hur stressad man kan bli när barnen blir sjuka. Samtidigt uppskattar hon möjligheten att vabba.

Deadlines och telefon-möten och tusen saker på Att göra-listan. Eller vård av sjukt barn.

De flesta föräldrar vet hur det känns att stå där på morgonen och fundera över hur man ska få den omöjliga ekvationen att gå ihop.

Ulrica Stigberg är anställd som präst inom EFS. Hon är också egenföretagande författare och föreläsare.

Hon har ofta en fullspäckad agenda, men arbetar mest hem-ifrån vilket underlättar när barnen blir sjuka. Samtidigt kan det då vara ännu svårare att stänga av jobbet.

– Jag funderade hur jag skulle göra när vår elvaårige son blev sjuk häromdagen. Han är ju egentligen så stor, att han klarar sig själv. Men så tittade han på mig och frågade ”mamma, kommer du att jobba eller vara med mig”?

– Jag såg förväntan i hans ögon, han inbjöd mig att spendera dagen med honom. Jag stannade upp och tänkte att nu har jag ett viktigt val att göra. Jag svarade ”vara med dig”.

Det blev en bra dag tillsammans med den elvaårige sonen. De tittade på en film tillsammans och han spelade upp sina senaste låtar på gitarren. Ulrica Stigberg menar att man inte ska underskatta värdet av sådan tid tillsammans med sina barn.

Under sina år som präst i Fryshuskyrkan i Stockholm har hon sett hur barn som inte blir sedda hemma, ständigt söker bekräftelse från andra. Samtidigt vill hon inte ge andra föräldrar dåligt samvete. Bara påminna om att man som förälder i Sverige har rätt att vara med sina barn.

– När jag ringde försäkringskassan häromdagen slog det mig hur glad jag är att jag kan få betalt för att spela monopol med min son.

Hon tror att många vuxna i dag känner ständig press att förmå mer till priset av något annat, vårt familjeliv. Förväntningarna från arbetsgivare och kollegor kan få oss att glömma att vi faktiskt har ett val.

Fackförbundet Unionen senaste vobba-undersökning bekräftar Ulricas uppfattning. Sjuka barn verkar ge föräldrar dåligt samvete, hur de än väljer. Enligt undersökningen känner sig många föräldrar otillräckliga gentemot sin arbetsgivare när de väljer att stänga av jobbet helt och vårda sina barn.

När man sedan tar med sig arbetet hem får man i stället dåligt samvete gentemot de sjuka barnen. Av de föräldrar som vobbar skulle drygt var tredje vilja slippa.

Psykolog Alf B Svensson är noga med att inte ge dessa föräldrar ännu mer dåligt samvete. Däremot tror han att många vuxna i karriären själva skulle må bra av att släppa jobbet när barnen är sjuka. Utmattings­depressioner bland småbarnsföräldrar blir allt vanligare, och vabbdagarna är bra tillfällen för återhämtning.

– Rent formellt kan ju chefen inte kräva något annat. En klok arbetsgivare som vill ha utvilade och motiverade medarbetare kräver inte att de ska vobba.

Måste man ändå arbeta lite tror han inte att barnen behöver kännas sig försummade. Bara man inte försöker fokusera på både barn och jobb samtidigt, menar Alf B Svensson.

– Då blir du inte en närvarande förälder och barnen känner att de inte är viktiga. Det är bättre att berätta hur länge du tänker jobba och att ni sen till exempel ska läsa en bok tillsammans.

Att under vissa stunder av dagen ge barnen sin odelade uppmärksamhet är något att sträva efter inte bara då de är sjuka, menar Alf B Svensson. Hans tips till föräldrar är att prata med sina barn en kvart om dagen. Femton minuter då varken matlagning, Facebook, TV, tidningar eller annat får störa.

– Sen kan man ha en kväll i veckan, då ingen får titta på TV, sitta vid datorn eller hålla på med mobilen. Det räcker långt.

För prästen och tvåbarnsmamma Ulrica Stigberg fortsätter brottningskampen för att så ofta hon kan välja att fokusera på barnen. Hennes önskan är att alla föräldrar skulle fundera en stund över vad det är som får dem att arbeta så mycket.

– Det är så lätt att vi skapar ett samhälle där vi inte ens vet varför vi driver varandra så hårt. Vi drivs mot framgången, men vet inte vad framgång är.

Monopol. När André, 9 år, och Pontus, 11 år, är sjuka spelar de gärna spel med mamma Ulrica Stigberg. Så ofta hon kan väljer hon att vabba i stället för att vobba.

Fakta:

  • Fakta: Okej och inte okej vid vab
  • En förälder som anmäler vård av sjukt barn får inte jobba. Försäkringskassan har bestämt att du får:
  • Prata om privata saker med kollegor och chefer som ringer.
  • Ringa jobbet och tala om hur länge du ska vara borta.
  • Skicka privata mejl och ringa privata samtal.
  • Om du ändå blir pålagd jobb medan du vabbar menar Försäkringskassan att du ska stänga av telefonen och hänvisa till föräldraledighetslagen som säger att du inte har någon skyldighet att arbeta när barnet är sjukt.
  • Men det här får du inte:
  • Prata med din chef eller kollegor om direkt förvärvsarbete och diskussioner om arbetsuppgifter.
  • Skicka jobbmejl.
  • Källa: DN
  • FN: Chefer bör värna om föräldrar
  • ”Företag ska erbjuda anständiga arbetsförhållanden för föräldrar och vårdnadshavare.”
  • Så lyder en utav FN:s barnrättsprinciper. Barnrättsprinciperna är ett slags verktyg som ska hjälpa företag att bedriva sin verksamhet på ett sätt som gynnar landets barn.
  • Nyligen väckte FN:s barnfond UNICEF och The Academy for Human Rights in Business frågan om föräldrars rätt att vara hemma med sina sjuka barn.
  • De menar att många svenska företag pressar sina anställda så hårt att det drabbar deras barn.

Kommentera

Logga in eller registrera dig för att delta i diskussionen
ANNONS