//tv.dagen.se/fixa-karleken-hjalp-min-man-tittar-pa-porr

Min man kan inte sluta titta på porr - hur gör jag?

Parrelationen Otrohet

Porrsurfande är ett stort problem i och utanför kyrkan. Porr förstör relationer, men det finns en väg vidare.

57 miljarder dollar. Så mycket omsätter porrindustrin per år. För varje dag blir sajterna fler och mer tillgängliga.

– Jag möter både kvinnor och män som brottas med sexuellt­ missbruk av olika slag. Men när det gäller att titta på porr är det mest män som har problem.

Som kristen parterapeut och sexolog har hon sett hur porrsurfandet splittrar relationer. Det är inte ovanligt att par söker upp henne efter att kvinnan hittat porr i mannens dator.

– Stämningen mellan dessa makar kan vara spänd och ofta är kvinnan väldigt arg. Många upplever porr som ett slags otrohet och det kan jag faktiskt hålla med om.

Kvinnor som upptäcker att mannen tittar på porr känner sig ofta ratade som personer och i sin kvinnlighet och sexighet­.

Situationen kan verka omöjlig, men enligt Hanna Möllås går det ofta att reparera dessa relationer om man får hjälp. Hennes råd är att söka upp en terapeut som man har förtroende för.

–  För att kunna hjälpa människor måste man ha kännedom om hur sexuellt missbruk påverkar vår hjärna,

Att bara säga till människor att porr är en synd hjälper ingen, menar Hanna Möllås. För henne är det viktigt att reda ut varför porr är dåligt för oss.

–  Porr gör oss till objekt inför varandra. Dessutom förstör den vår fantasi. Förmågan att kunna tänka och fantisera om den andre är något Gud har gett oss, tror jag. I en porrfilm serveras bilderna direkt, pang på.

När Hanna Möllås möter par där porren blivit ett problem brukar hon börja med att ta reda på om personen som tittat på porr gjort det någon enstaka gång eller om det handlar om ett missbruk.

– Vissa har lättare att sluta, men många har tagit till porren för att dämpa sin ångest. Då kan man prata om ett missbruk.

Ett porrmissbruk kan bero på olika saker, och Hanna Möllås ser två huvudgrupper bland dem hon möter.

Dels är det de tävlingsinriktade, duktiga personerna.

– Man kanske är chef eller pastor och till vardags har man ett tungt ansvar. Porren blir ett område där man får vara oansvarig och släppa på alla gränser.

Dels är det de som använder porren för att dämpa ångest.

–  Kränkningar eller mobbning har förstört självkänslan i grunden. Eller så lider man av depression och använder porren för att mildra den.

Oavsett varför man fastnat i ett porrmissbruk finns det hjälp att få.

– Ett gott exempel är organisationen Celebrate recovery som jobbar med tolvstegsprogram för människor som fastnat i olika typer av missbruk.

Även om man lever tillsammans med någon är det inte säkert att man förstår att något är fel, förrän den dag man hittar bilderna i den andres dator.

Men det händer också att den ene tar till porr eftersom relationen inte riktigt fungerar. Man saknar något, men får inget gehör.

–  Jag möter par där ena parten har velat prata om och jobba med det gemensamma sexlivet länge, utan att den andre velat lyssna. Det försvarar inte att man har börjat titta på porr, men det kan vara en förklaring.

Detta är ytterligare en anledning för alla par att vårda sina relationer och våga prata om sitt samliv, innan något går fel, påpekar Hanna Möllås.

Under tider då man upplever tristess finns en ökad risk för att hamna missbruk av olika slag. Då kan man behöva hjälp att hitta ny glädje och gnista i livet och i sitt förhållande.

Men även för dem som just nu upplever att porren förstört allt finns hopp, menar Hanna Möllås.

–  Jag har mött par där det här har blivit startpunkten, en anledning till att ta tag i sin relation. Får man bara hjälp att mötas har man jättegoda chanser att komma igen.

Läs mer: Hanna Möllås: Tre steg bort från porrmissbruk

ANNONS