//tv.dagen.se/varfor-ska-man-ga-i-parterapi

Terapeuten: Gå i parterapi – innan ni får en kris!

Parrelationen Skilsmässa

Allt fler par väljer att gå i parterapi­ i förebyggande syfte, något som parterapeut Laila Dahl tycker är bra. Hon menar att man vinner på att jobba med relationen innan man får en kris.

Privatlivet är allas privat­sak. Eller? Vi svenskar har, enligt parterapeut Laila Dahl länge haft svårt för att prata om sådant som känslor och relationer. Under de senaste åren har dock något hänt. Allt fler par kommer till henne trots att man inte är i kris.

– Par kommer till mig och säger att vi har inga stora problem, men vi är så rädda om vår relation. Vi vill ta hand om den innan det uppstår en massa tjafs.

Laila Dahl tror att en av anledningarna till att fler väljer att komma till en parterapeut är att vi blivit påverkade av USA. Där är det mer accepterat och näst intill status att gå till en terapeut.

Många tycker fortfarande det är pinsamt och lite onödigt att gå till en parterapeut. Särskilt om man inte är i kris.

– Egentligen borde det ju vara självklart att ta hjälp med relationen ibland för att vi ska bli ännu bättre på att ta hand om varandra. När vi köper en valp går vi ju en valpkurs för att lära oss ta hand om en hund.

När par kommer till Laila Dahl och säger att de vill ha ett samtal i förebyggande syfte, brukar hon börja med att låta båda parterna beskriva relationen. Det som är bra och det som är mindre bra. Sedan ställer hon ofta ett antal frågor

– Det handlar om att ta reda på vad som händer mellan de båda till vardags och vad var och en längtar efter. Jag brukar också fråga när de sist spenderade kvalitetstid ihop. Bara de två. Alltså inte tid med barnen, eller då de gör något praktiskt. För vissa var det flera år sen man gjorde något tillsammans.

Ofta brukar paret också få skriva en önskelista på vad som skulle kunna göra relationen ännu bättre.

Man kan hämta idéer ifrån vad man brukade göra och uppskatta i början av relationen. Då brukar det växa fram en bild av vad paret skulle kunna jobba med till nästa gång.

Var och en som kommer till ett parterapi-samtal måste vara beredd på att jobba med sig själv. Sin egen person.

– I parterapi måste man våga titta på sig själv och fråga sig vilka egenskaper hos mig som kan orsaka problem i vår relation.

– När båda parterna är redo att göra det tillsammans, blir man väldigt starka tillsammans. Då visar man varandra att kärleken är värd att kämpa för.

Det finns saker som nästan alla par kan bli bättre på. En sådan sak är kommunikation.

– Vi har så otroligt lätt att gå i försvar mot varandra. Den ena kommer med ett förslag, men den andra tar det som kritik. Det är en ganska typisk situation.

Något annat som de allra flesta par kan bli ännu bättre på är detta med att visa varandra uppskattning.

Räcker det inte att man går till parterapeuten när man får problem?

– Man har allt att vinna på att jobba på relationerna innan man sårat varandra. Innan det finns en massa oförätter som först måste redas ut.

– När krisen väl är ett faktum är det lätt att relationen liksom får ”gå på fälgarna” så länge att man, när man inser att man måste ta hjälp, inte längre har någon ork att jobba med den, menar Laila Dahl.

ANNONS