Så blir ditt barn till en hjälte Visa

Psykologen Alf B Svensson: Lycklig – hur blir man det?

Må bra Psykisk hälsa Släkt och vänner

Pengar gör oss lite lyckligare men bara om vi har dålig ekonomi.

När jag fyllde 65 tänkte jag att nu har jag passerat bäst för datum. Minnet hade blivit sämre och kroppen stel. Jag började förväxla namnen på barnbarnen och när jag väl lyckats böja mig ner för att knyta skorna var det svårt att komma upp igen. Efter 40 år som skolpsykolog hade jag nu jobbat färdigt. Jag skulle nog också sluta åka runt och föreläsa. Inte heller skriva fler böcker. Jag hade gjort mitt. Nu fick andra ta över.

En professor i livsmedelshygien fick mig att tänka om. Hon sa att man inte ska bry sig om bäst före datum så länge det inte luktar. Kanske hade jag inte passerat bäst före datum och inte livet heller. Att bara mata fåglarna i stadsparken, gå på pensionärssamlingar var kanske inte det jag skulle ägna resten av min stund på jorden åt. Jag hade ju livserfarenhet som många saknade.

Eftersom livet inte var slut började läsa vad lyckoforskarna säger att vi alla oavsett om vi är 30 eller 70 år kan göra för att få ett meningsfullt liv. Sedan jämförde jag det med Bibelns vägledning. Då upptäckte jag att forskarna på alla punkter bekräftade Bibelns vägledning. Bibeln uppmanar oss att inte samla skatter på jorden och påpekar att en människas liv inte beror på ett överflöd av ägodelar. Forskarna säger samma sak. Pengar gör oss lite lyckligare men bara om vi har dålig ekonomi. Inte annars. Vi är inte heller lyckligare i dag än man var för en generation sedan, trots att vår levnadsstandard har fördubblats.

Kan man köpa lycka för pengar? Man skulle kunna tro det när det mest besökta turistmålet varken är Liseberg, Skansen eller Gröna Lund utan Ullared. Där står varje år fyra miljoner personer i kö både för att komma in och sedan också för att komma ut. Jag har varit i Ullared­ en gång, men gick inte in. Jag stod bara utanför de 69 kassor som då var öppna och tittade på alla som kom ut. En kvinna med en överlastad varuvagn sa: ”Den som säger att lycka inte kan köpas för pengar har aldrig varit i Ullared”. Har hon rätt?

Nya kläder, en ny mobil, eller en ny soffa gör oss lite lyckligare men ofta bara under några månader. Sedan är vi enligt forskarna lika lyckliga eller olyckliga som vi var innan.

Om vi är friska eller sjuka spelar inte heller så stor roll som många tror. Många sjuka personer är faktiskt lyckligare än många som är friska. Om vi är snygga, smala och vältränade betyder inte heller så mycket. Det viktigaste är att vi är nöjda med oss själva. Botox mot alla rynkor och fettsugningar i magen och silikon i brösten hjälper inte mot dålig självkänsla. Men vad kan vi då göra för att vårt liv ska blir mer rikt och meningsfullt. Den kunskapen försöker jag nu dela med mig av i olika sammanhang. Du kan få del av den i mina kommande krönikor.

Kommentera

Logga in eller registrera dig för att delta i diskussionen
ANNONS