Alf B Svensson Foto: Natanael Johansson Visa

Kyrkan måste prata sex med barnen utan att skuldbelägga

Tonåringar Sex och närhet

Vi måste också tala om hur sex blir en källa till glädje och lust.

Den enda sexuella vägledning jag fick som tonåring var en pastor som sa att vi skulle bevara vår renhet. Vad han menade sa han inte och jag vågade inte fråga. I dag 50 år senare undviker fortfarande de flesta föräldrar och även vi i kyrkan ämnet. Våra barn är därför utelämnade åt den ytliga, ensidiga och normkritiska undervisning de ofta får i skolan. Men också åt den förnedrande syn på både kvinnor och män som de får på miljontals porrsidor genom ett knapptryck på mobilen.

Skolans undervisning ska vara normkritisk. Eleverna ska ifrågasätta inte bara heteronormen, tvåsamhetsnormen och normen att det finns två kön. Ett one night stand med någon som man inte vet namnet på kan vara lika okej som att ha sex med någon man tänker dela livet med. Allt är lika rätt, bara du har kondom och andra är med på det. Därför är det inte förvånande att ungdomar i dag är osäkra och förvirrade. De har tröttnat på den ytliga slit- och slängmentaliteten.

Massor av tjejer har upptäckt att de var en i raden som blev utnyttjade för att sedan bli kallad hora. Det ungdomar i dag saknar allra mest är att de inte får lära sig hur man får ett förhållande att hålla. Det säger skolan inget om.

Elever uppmuntras att göra sina egna fria val. Men de får inget alternativ till skolans normkritiska och i många avseenden värdeneutrala värdegrund. RFSU har varit snabba med att distribuera undervisningsmaterial och filmer till skolorna.

Kyrkorna har inte fått ändan ur vagnen och tagit fram ett skolmaterial med en kristen värdegrund. Kanske för att man tycker olika och det inte är lika lätt att då plocka politiska poäng som när man pratar om fred och miljö och alla människors lika värde. Två undantag är ”Raka svar på tonåringars frågor om kärlek sex och samlevnad” och ”Nära varandra”, utgivet av nätverket NFS.

Vi i kyrkan måste våga stå upp för våra värderingar. Men också redovisa fakta som alla andra tiger om. Men vi måste göra det utan att moralisera och skuldbelägga. Det räcker inte med att vi tillsammans med alla andra fördömer allt ifrån tafsande till gruppvåldtäkter. Vi måste också tala om hur sex blir en källa till glädje och lust.

Det mesta händer inte mellan benen utan mellan öronen. Sex handlar mer om kärlek, känslor, värderingar och etik än om samlagsställningar, kondomer och teknik. Sex är allra bäst med den vi lovat dela livet med. Ju fler vi haft sex med desto mindre får vi ut av det.

Trohet är en förutsättning för att vi ska våga lita på varandra. Kärlek livet ut är inte en orealistisk dröm utan fullt möjligt. Kunskapen finns. Att vi inte delar med oss av den kunskapen är ett svek. Sedan kan vi lämna åt skolan att prata om det som finns under bältet.

Kommentera

Logga in eller registrera dig för att delta i diskussionen
ANNONS