Foto: Pavel Badrtdinov Visa

Psykologen: Nej, ni måste inte skilja er för att ni har en kris

Parrelationen Skilsmässa Kris i förhållandet

Vi håller på och kör huvudet i väggen i stället för att försöka hitta dörren.

Kanske har du läst om paret som beslutat sig för att skiljas men ångrade sig i kassakön på Ikea?

De var där för att köpa möbler till den lägenheten där en av dem s­kulle bo när de nu skulle flytta isär. Artikeln har lästs av många, för den ger hopp och v­isar att det inte är kört. Även när kärleken slocknat och vi inte ser någon annan utväg än att skiljas.

Jag har flera exempel på att det inte är kört. Även när jag själv tvivlat på att paret som sökt min hjälp kommer att klara det.

Samtidigt finns många par som borde ha skilt sig för länge sen. I relationer där det förekommer missbruk, fysisk och psykisk misshandel är skilsmässa den enda lösningen.

När det är kris drabbas vi av tunnelseende och ser bara två alternativ. Att fortsätta tillsammans och vara olyckliga resten av l­ivet eller att skiljas och få det bättre. Men det finns två alternativ till, som vi ofta inte ser. Att söka hjälp och få det bättre eller att skiljas och få det ännu värre. En undersökning jag läst visar att endast en av fem som skiljer sig får det bättre efteråt. Ungefär hälften har samma problem som innan, men nu med en ny partner.

Det är inte kört, bara för att man haft problem under många år.

Problemet är då ofta inte problemen i sig utan att vi går och tiger, är kyliga och avvisande eller grälar, vilket bara gör att det blir ännu värre. Vi håller på och kör huvudet i väggen i stället för att försöka hitta dörren. Det kan vi få hjälp med.

Det är inte kört bara för att kärleken har slocknat.

K­ärleken dör inte utan orsak. Hittar vi orsaken, går det i­bland att väcka kärleken till liv igen. Ibland är orsaken näringsbrist. Vi har inte tagit oss tid för varandra och inte gett kärleken näring och därför vuxit ifrån varandra. Eller så har vi haft konflikter som vi inte lyckats hantera på ett konstruktivt sätt.

Skillnaden mellan lyckliga och olyckliga äktenskap är inte som många tror antalet konflikter utan förmågan att hantera konflikterna. Det kan vi lära oss. Efter många års träning är jag och min fru nu ganska bra på det.

Det är inte heller kört när vi upptäckt att den vi älskar och litat på varit otrogen.

Det går att hitta tillbaka till varandra och bygga upp en ny tillit. Jag har mött flera par som säger att de har det ännu bättre nu än före otroheten. Men det kräver mycket jobb.

Ofta väntar vi alldeles för länge med att söka hjälp när vi har problem i äktenskapet. Kristna par väntar längre än andra. För alla andra i kyrkan verkar ju ha det så bra. Det är nog bara vi som grälar och har problem. Kanske kan denna krönika ge lite hopp till dig som är på väg att ge upp.

Det är inte alltid kört även om vi tror det.

Men då måste vi söka hjälp och göra det i tid. Har vi barn är det ett svek mot dem att inte söka hjälp.

Kommentera

Logga in eller registrera dig för att delta i diskussionen
ANNONS