Psykologen: Så får du bättre självkänsla

Må bra Psykisk hälsa

Sök kärlek i stället för beröm, och låt dina misslyckanden visa vad du behöver utveckla.

Jakten på bättre självkänsla upptar en stor del av vårt liv. Därför är det synd att många av de råd vi får i alla självhjälpsböcker, tidningsartiklar och bloggar inte har någon större effekt enligt den forskning som finns. Samtidigt som vi ofta inte får veta vad som verkligen stärker vår självkänsla.

Man säger ofta att en god självkänsla är en förutsättning för att vi ska lyckas i livet. Givetvis ligger det något i det. Men en god självkänsla är oftare en följd av hur vi lyckas i livet, än en orsak till det. Att använda sig av så kallade affirmationer och stå framför spegeln och intala sig hur fantastisk och lyckad man är hjälper inte heller mycket.

Många föräldrar tror att bästa sättet att stärka barns självkänsla är att ösa över dem beröm och undvika kritik. Men det ger dem bara en orealistisk och uppblåst självbild och kan lätt få barnen att tro att deras värde beror på hur duktiga de är. Den här typen av överdriven uppmuntran, kan också göra att barnen bli beroende av andras bekräftelse för att känna att de duger.

Vår självkänsla beror till en del på vilken personlighet vi föds med. En del av oss är maskrosbarn. Vi blir trygga och harmoniska även om den jord vi växer upp i är både kall, näringsfattig och torftig. Några av oss är orkidébarn. Vi är mer känsliga och sårbara och behöver speciell orkidéjord, mycket värme och ljus för att blomma.

Men oavsett vilken personlighet vi föds med kan vi göra en hel del för att stärka vår självkänsla.

Här är de bästa strategierna:

  • Tänk inte så mycket på hur du är och hur du tror att andra uppfattar dig. De bryr sig inte alls så mycket som du tror.
  • Framhåll inte dig själv. Sluta jaga bekräftelse från andra. Det gör bara att andra kanske tröttnar på dig och undviker dig.
  • Vårda i stället dina relationer. Då får du positiv feedback som betyder mycket för din självkänsla.
  • Vilka är dina viktigaste normer och värderingar? Försök leva efter dem.
  • Sluta jämföra dig med andra. Jämför dig med dig själv och gläds åt hur du har utvecklats.
  • Försök upptäcka och utveckla dina unika gåvor och talanger.
  • Lita på den uppskattning du får.
  • Se inte dina misslyckanden som ett bevis på att du är misslyckad. Det är inlärningstillfällen som visar vad du behöver utveckla.
  • Uppmuntra dina barn att anstränga sig och göra sitt bästa för att utveckla sina talanger.
  • Ge dina barn mer kärlek än beröm. Barn kan inte få för mycket kärlek, men de kan få för mycket beröm.

Kommentera

Logga in eller registrera dig för att delta i diskussionen
ANNONS