Så blir ditt barn till en hjälte Visa

Psykologen: Så hittar du din livsuppgift

Må bra Livet med Gud Vardagsliv

Även när vi hittat vår livsuppgift misslyckas vi.

Att kända personer som Nelson Mandela eller Malala,­ som fått Nobels fredpris, har en speciell livsuppgift inser vi alla. Likaså att kristna profiler som ärkebiskop Antje Jackelén och Carola har det. Men att du och jag också skulle ha en speciell livsuppgift har vi ibland svårt att tro.

Vi är alla födda med en unik begåvning och en speciell personlighet. Det har aldrig funnits och kommer aldrig någonsin att finnas en människa med den personlighet och de erfarenheter som just du har. Därför har vi alla en unik livsuppgift. I stället för att fundera på om vi är begåvade eller inte ska vi fråga oss hur vi är begåvade. Vilka är dina starka sidor? Ibland upptäcker andra en talang som vi själva inte är medvetna om. Kanske för att vi har dålig självkänsla och bara ser våra svagheter.

För trettio år sedan skrev jag en insändare och skickade den till pingströrelsens tidning Evangelii Härold. Till min stora glädje kom den in. Glädjen och förvåningen blev ännu större när en journalist ringde, tackade för insändaren, sa några uppmuntrade ord och frågade om jag kunde skriva en hel artikelserie om föräldraskap. En tid där­efter träffade jag Curt Carlsson som också han var engagerad i pingströrelsen. Han uppmuntrade mig att skriva en bok i ämnet. De samtalen förändrade mitt liv. Utan dem hade jag inte skrivit några böcker, och inte ägnat en stor del av mitt liv åt att åka runt och föreläsa om föräldraskap och äktenskap.

Mose fann sin livsuppgift när Gud talade till honom i en brinnande buske. Du kan också hitta din livsuppgift genom att utgå från det som brinner inom dig. Det du tycker att någon borde göra något åt. Jag hade bara jobbat några år som psykolog innan jag insåg att det jag framför allt tyckte att någon borde göra något åt var att ge föräldrar mer stöd både i föräldraskapet och i äktenskapet. Många av de problem jag mötte hade kunnat förebyggas­ eller inte behövt bli så stora om de fått mer stöd. Jag kanske skulle försöka göra vad jag kunde. Och så blev det.

När vi försöker hitta vår livsuppgift tror vi ibland att allt ska gå som på räls. Efter uppmuntran från journalisten tog jag mod till mig och skickade ut ett informationsblad till ett hundratal församlingar och erbjöd mig att komma och ha en temakväll om föräldraskap. Jag fick inte ett enda svar. Då började jag skriva manus till en bok om föräldraskap. Det förlag jag först kontaktade sågade det totalt. Efter en del övertalningsförsök fick jag reda på vem som dömt ut boken och varför. Jag kontaktade henne, tog till mig av kritiken, arbetade om mitt manus. Sedan fick jag hjälp av förlaget att arbeta om manuset igen, och nu kommer snart min nionde bok ut.

Även när vi hittat vår livsuppgift misslyckas vi, men ett misslyckande är inte ett bevis på att jag är misslyckad. Ett misslyckande är ett inlärningstillfälle. En möjlighet för dig och mig att växa, mogna och utvecklas.

Kommentera

Logga in eller registrera dig för att delta i diskussionen
ANNONS