Alf B Svensson. Visa

Psykologen: Sätt stopp innan en av er är otrogen

Otrohet

"Det är den vanligaste orsaken till att kristna par kontaktar mig."

Laila Dahl kom förra veckan ut men sin uppmärksammade bok ”Att gå sönder och bli hel igen” där hon beskriver den otrohet som drabbat hennes familj. Samtidigt kom avslöjandet att pastorn i Livets Ord Robert Ekh varit otrogen och lämnat sin familj för en annan kvinna. Många har blivit förvånade och chockade över hur en pastor som predikat, undervisat och skrivit böcker om äktenskap och samlevnad själv kan vara otrogen.

Jag känner också en djup sorg över det som hänt. Samtidigt är jag inte förvånad. När jag för några år sedan började hjälpa kristna par med problem i äktenskapet trodde jag inte att otrohet var så vanligt. Det är den vanligaste orsaken till att kristna par kontaktar mig.

Den senaste veckan har samtalen och skriverierna mest handlat om vad vi ska göra när det värsta redan har inträffat. Inte mycket om hur vi kan förebygga otrohet. Här är därför några strategier som jag vet kraftigt minskar risken. Strategier som vi måste våga lyfta fram både i undervisningen och i själavården. Vi kan inte längre blunda för verkligheten. Vi måste inse att otrohet också är ett problem i kristna familjer.

Här är tipsen som alla par behöver läsa: 

Alla kan falla. Att du tycker otrohet är helt fel, har en stark kristen tro, är pastor, ledare eller lever i ett lyckligt äktenskap är ingen garanti för att det inte kan hända dig.

Öppna dig inte mer för någon vän eller arbetskamrat av det motsatta könet än för din man eller hustru. Prata inte om problem i ditt eget äktenskap. Det är en lek med elden som sedan kanske inte går att släcka.

Undvik smussel och hemlighetsmakeri. Berätta för din partner om du känner dig starkt attraherad av någon. Jag vet att det är ett råd som många tvekar att följa, men forskning har visat att det kanske är det allra bästa.

Det är lättare att hitta tillbaka till varandra om du själv berättar det än om det avslöjas genom någon annan. Alla lögner är ibland värre än otroheten.

Sätt stopp så tidigt som möjligt. Otrohet börjar inte i sängen utan ofta på sociala medier. Ju mer kontakt ni har desto svårare är det att bryta kontakten, våga erkänna och bli förlåten.

Avbryt all kontakt med personer du attraheras starkt av. Inga sms eller mejl.

Var extra försiktig om ni har det jobbigt i äktenskapet. Får man inte äta hemma äter man kanske borta.

Var öppna och prata med varandra om vad ni saknar, irriterar er på eller tycker är jobbigt.

Sök hjälp om ni har problem som ni inte själva lyckats lösa.

Kommentera

Logga in eller registrera dig för att delta i diskussionen
ANNONS