Foto: Xavier Sotomayor Visa

Psykologen: Vi mår dåligt för att vi inte är tacksamma

Må bra Psykisk hälsa

Om förbättringshysterin drivs för långt, är vi ständigt­ missnöjda.

Den psykiska ohälsan bara ökar. Hälften av alla sjukskrivningar sker nu på grund av psykisk ohälsa. Stress är den vanligaste orsaken. Varför mår vi inte bättre när vi har det så bra och lever i ett av världens bästa länder? En orsak tror jag är att vi inte är mer tacksamma och nöjda med oss själva, med vår partner och det liv vi lever.

En gång fick jag ett mejl. Det kom från ett hotell jag övernattat på. Nu ville man veta hur nöjd jag var med rummet, maten och personalen. Precis som alla framgångsrika företag strävar man på det här hotellet efter att utvecklas och bli bättre.

Ofta känner vi samma press på det personliga planet.

Vi vill utvecklas och ständigt bli bättre. Vid utvecklingssamtalen med chefen får vi kanske veta att vi behöver bli mer effektiva och att vi måste vara förändringsbenägna. Så går vi hem och där känner vi oss kanske missnöjde med oss som föräldrar. Eller som man eller kvinna.

Vi vill bli bättre och vi vill ha mer.

Två av de tio budorden i Bibeln uppmanar oss att inte ha begär, budord som är lika aktuella än i dag. Nu kan det gälla grannens fru, deras nya köksö och helkaklade badrum.

När jag föreläser om samlevnad får paren ett besiktningsprotokoll där de ska besiktiga sitt äktenskap. Är det allvarliga anmärkningar blir det körförbud. De måste söka hjälp och sedan göra en ombesiktning. Så även jag kanske skapar missnöje i stället för tacksamhet.

Visst är det bra att alla företag, organisationer och även vi själva försöker att utvecklas. Gjorde vi inte det skulle vi fortfarande leva kvar på stenåldern. Men om förbättringshysterin drivs för långt är vi ständigt missnöjda med både oss själva, med varandra eller det liv vi lever. Det skapar mer stress och gör att vi mår ännu sämre.

Vi skulle må mycket bättre om 80 procent av våra tankar handlade om vad vi är nöjda med och tacksamma för och bara 20 procent om vad vi behöver förändra. Vi måste inte vara perfekta föräldrar. Som psykolog har jag upptäckt att halvbra föräldrar ofta får jättefina barn. Vi måste inte heller vara och ha den perfekta mannen eller drömkvinnan. Vi har alla våra sidor. Vi har dem bara på olika ställen.

Min fru får ibland frågan vad hon tycker om att jag så ofta är borta. Det har hon inget emot. För sedan jag började åka runt och föreläsa om hur man håller kärleken levande har jag blivit lite bättre. Därför fortsätter jag ett tag till. Vi borde också visa mer vad vi är tacksamma för.

Under många år var jag irriterad för att jag alltid­ måste vänta på min fru. Nu är jag tacksam att jag har en fru att vänta på.

Kommentera

Logga in eller registrera dig för att delta i diskussionen
ANNONS