Alf B Svensson. Foto: Natanael Johansson Visa

Så går du vidare om du mår dåligt efter en skilsmässa

Skilsmässa

Bestäm dig för att det inte ska förstöra resten av ditt liv.

Jag har under många år föreläst och skrivit om hur man får ett äktenskap att hålla. Men inte mycket om hur man går vidare när skilsmässan är ett faktum. En del tror därför att jag är en högerkristen kärnfamiljskramare som vill hindra folk från att skiljas och skuldbelägga dem som gjort det. Inget kan vara mer fel. Här är därför några tankar om hur man kan gå vidare efter en skilsmässa.

Hälften av alla äktenskap, och ännu fler samboförhållanden, spricker. Det är inte längre en skam att skiljas. Ändå ser de flesta det som ett misslyckande. Även om Gudrun Schyman och andra vill få oss att se skilsmässan som ett led i vår personliga utveckling är en separation oftast en av livets största kriser.

Många känner en stor sorg över skilsmässan även om vissa upplever en lättnad. Om din partner hittat en ny känner du dig också sviken, ratad och kastad på soptippen. Även du som tagit initiativet till separationen kan må dåligt och känna skuld inte minst mot barnen.

Men det finns situationer och relationer där skilsmässan till slut är den bästa utvägen. Kanske hade relationen gått att rädda i ett tidigare skede, men nu står man där man står. För alla er vill jag lyfta fram hoppet. Det finns möjlighet till ett bra liv för dig också efter en uppslitande skilsmässa. Även om det kan ta flera år. Såren läks men ärren alltid finns kvar.

Här är några råd om hur du kan gå vidare efter en skilsmässa:

  • Acceptera att det som har hänt faktiskt har hänt.
  • Bestäm dig för att det inte ska förstöra resten av ditt liv.
  • Försök bearbeta den sorg, den skuld, det svek, den bitterhet och det hat du kanske känner.
  • Inse att helandet är en smärtsam process som tar tid. Tag en dag i sänder.
  • Försök att förlåta dig själv och även din partner. Utifrån era personliga förutsättningar kanske ni har gjort så gott ni kunnat. Det var inte det här ni ville.
  • Du kanske blir en bättre pappa. Du inser hur mycket barnen betyder och tar större ansvar när de är hos sig.
  • Glöm inte bort barnens behov. De har rätt att få veta att det inte är deras fel. De har rätt till ett regelbundet­ umgänge. De ska inte behöva höra föräldrarna smutskasta varandra. Barn ska inte heller behöva vara spioner eller budbärare. Inte heller bestämma var de ska bo och då välja bort en av er.
  • Var inte för snabb med att gå in i en ny relation. Det är bättre att leva ensam än att vara med om ytterligare en separation.
  • Vad kan du lära dig av det som hänt? En skilsmässa kan vara ett inlärningstillfälle, som ger självinsikt och ny kunskap.
  • Våga tro och på nytt satsa på kärleken även om du blivit bränd.

Alf B Svensson, Fixa kärlekens psykolog

Kommentera

Logga in eller registrera dig för att delta i diskussionen
ANNONS