Så ger du dina barn en tryggare tillvaro på nätet Foto: FREDRIK SANDBERG, TT Visa

Så ger du dina barn en tryggare tillvaro på nätet

Föräldraskap Tonåringar Barnet mår dåligt Barnuppfostran

I dag firas Safer Internetday i över hundra länder för att ge våra barn och unga en säkrare tillvaro på nätet. Johnny Lindqvist är expert på frågor som rör internet och unga. Här är hans svar på hur vi som vuxna kan stötta och hjälpa.

1) Vilka är de största farorna för barn och ungdomar som är på nätet ?

– För det första som ska man inte utgå ifrån att unga på nätet är utsatta för faror, de allra flesta har bra upplevelser av nätet. Men när det gäller faror är det kränkningar, både av sådana man känner och inte känner som flest råkar ut för. Vi vuxna är mest rädda för att få våra kontouppgifter stulna, medan unga är oroliga för att någon ska logga in på deras Facebook och skriva saker som inte är sant i deras namn.

2) Hur pratar man med barn om internet?

– Det är inte konstigare att prata med barn om det som händer på nätet än om vad de gjort i skolan. Precis som verkliga livet innehåller sajter och spel online samtal och möten med andra människor och kompisar. Sådant kan till och med en vuxen som har noll koll på nätet förstå.

– Frågan ”Hur var det på nätet i dag” är bra. Surfa en stund tillsammans och låt barnen visa filmklipp och sidor de gillar att besöka.

3) Ska man begära att få vara vän med sina barn på Facebook och Instagram?

– Om man tycker att man som förälder behöver det ska man fråga. Ibland kan det vara ett bra sätt att få barnen att lära sig säkerhetsinställningarna genom att som förälder skicka en vänförfrågan. Tala om att du inte gör det för att snoka utan för att du bryr dig. När barnen vet att du ser vad de gör på nätet, vet de också att du kan hjälpa om något händer.

4) Vad gör man om ens barn lägger ut bilder och skriver saker som man inte gillar?

– Be dem ta bort dem, men förklara först varför du som vuxen inte gillar bilderna. Kom ihåg att vi vuxna har ett annat förhållningssätt och en annan relation till att publicera ”privat” information om oss själva.

– Låt barnen förklara hur de själva ser på sitt inlägg eller sin bild. Ibland kan det leda till att du som vuxen ändrar dig. Kom ihåg att det inte är bilder och texter i sig som är farliga, utan vilka man gör dem tillgängliga för som eventuellt kan vara farligt. 

5) Men var går gränsen, när inkräktar man på barnens integritet?

– Om man olovligt kollar av webbhistorik, eller smygloggar in på barnens konton, då tycker jag att man inkräktar.

6) Hur bemöter man barnens ”men alla andra får ju”?

– Prata med andra föräldrar om saken. Använd föräldramöten, fotbollsmatcher eller andra tillfällen då ni möts. När man vet att de andra föräldrarna har liknande regler, så är ”alla andra får ju” enklare att bemöta.

7) Vilka sajter och nätforum bör man hålla barnen borta ifrån?

– Om sajten saknar kontaktinformation till dem som äger den är det en varningsklocka. Det kan betyda att man vill göra det krångligt att anmäla sajten för kränkande innehåll. En sådan sajt ska man försöka undvika.  

8) Vad ska man göra om man upptäcker att ens barn blivit kränkt eller sexuellt trakasserad på nätet?

– Prata med barnet utan att vara fördömande och säg inte varför var du på den sajten? Visa i stället att du är på barnets sida. Be dem visa vad som hänt, ta en skärmdump på det och hjälp till att anmäla saken. Berätta för skolan, då utsatthet på nätet ofta har en koppling till situationen i skolan. När ni sedan rett ut historien, kan ni börja prata om barnets beteende på nätet, för att förebygga att det inte händer igen.

9) Vilka filter ska man installera för att skydda sina barn på nätet

– Jag tycker inte man ska använda några filter, för då finns det en risk att man litar för mycket på det. Det bästa och billigaste filtret sitter i barnens huvud. Det får du genom att ständigt föra en dialog med dem om hur man beter sig på nätet.

10) Vilka är de vanligaste felen vi föräldrar gör när det gäller våra barn och internet?

– Det vanligaste felet är att vi utgår ifrån att nätet och allt som händer där är farligt och dåligt för våra barn. Se det positiva, som att de bygger upp sociala nätverk. Då blir det också lättare att se på vilka sätt du behöver vara närvarande för att barnen ska ha det så bra och tryggt som möjligt på nätet.

Fakta:

  • Fakta: Safer Internetday
  • Safer Internetday startade som ett EU projekt 2004 och har sedan vuxit långt utanför Europas gränser. Under dagen ordnas presskonferenser, workshops och andra aktiviteter för att uppmärksamma frågor som rör internet och säkerhet.
  • Årets tema är Creating a better internet together.
  • Internationellt organiseras dagen av nätverket Insafe.
  • I Sverige är det Statens medieråd som samordnar dagen då man bland annat att släpper en ny webbplats för medveten internetanvändning, MIK.
  • Tips: Bygg barnens eget ”filter”
  • Bra saker att säga för att bygga barnens ”filter”:
  • Ser du något otäckt, ta bort det.
  • Se till att inte dela bilder med människor som du inte vill ska se dem.
  • Om du känner dig osäker på om du kan dela en bild, fråga mig först.
  • Om någon ger dig otäcka kommentarer, se över dina inställningar och blockera dem.
  • Tänk till innan du lämnar ut ditt telefonnummer och din adress.

Kommentera

Logga in eller registrera dig för att delta i diskussionen
ANNONS