Foto: Samantha Sophia/Unsplash Visa

Så lär du dig sätta bra gränser mot ditt barn

Föräldraskap Tonåringar Barnuppfostran

Vi ska inte vara auktoritära men vi ska vara auktoriteter.

Som psykolog har jag aldrig tidigare mött så många osäkra, intresserade och engagerade föräldrar som nu. Men inte heller så många föräldrar som inte vågar, vill, kan eller orkar sätta gränser. Därför har vi nu fått fler barn än någon gång tidigare som alltid ska ha sin vilja fram och saknar respekt för sina föräldrar och lärare.

Var tredje elev får ingen arbetsro under lektionerna. Studieresultaten rasar och lärare orkar inte fortsätta och slutar i en omfattning som de aldrig gjort tidigare.

När jag var barn dominerade den svarta pedagogiken. Barn var innerst inne onda. Det gällde att kväsa det onda tidigt med en auktoritär fostran med både aga och skamvrå.

Nu har vi en mer positiv syn på barn. De är innerst inne goda. Om vi bara lyssnar på dem, visar respekt och ger dem mycket kärlek blir det inga problem. Vore det så enkelt skulle många barnpsykologer bli arbetslösa.

Vi föräldrar ska inte vara auktoritära men vi ska vara auktoriteter. Vi ska lyssna på våra barn och visa dem respekt. Men också lära dem att lyssna på oss och respektera oss.

Vi ska sätta tydliga och vettiga gränser. Hur man gör det är inte enkelt att beskriva på några rader. Men efter att ha träffat mer än 5 000 barn och föräldrar gör jag ändå ett försök.

Hur sätter man gränser för sitt barn? 8 tips från psykologen Alf B Svensson.

 

1. Ska dina barn lyssna och bry sig om det du säger behöver de fem gånger så mycket kärlek och beröm som tjat och tillsägelser.

 

 

2. Är du osäker på hur bestämd du ska vara är det ofta bättre att du är lite för bestämd.

 

 

3. Välj dina strider och ta hänsyn till barnets ålder och mognad.

 

 

4. Sluta tjata. I bästa fall hjälper det just då, men sedan är det likadant igen.

 

Läs också: Du kan uppfostra dina söner till att inte begå övergrepp

 

5. Förklara varför men håll inte på för länge. Det går till exempel ofta inte att prata barn i säng genom långa förklaringar om barns sömnbehov.

 

 

6. Försök behålla ditt lugn. Blir du arg så visa det, men skäll inte och kränk inte dina barn genom att tala om hur besvärliga de är.

 

 

7. Undvik hot och straff om det inte är en logisk följd av barnets beteende. Ge i stället ett ultimatum. Tala om vad som händer om dina barn inte gör som du säger. Låt dem sedan välja och uppmuntra dem att göra goda val. De kan välja mellan att sluta tramsa eller att lämna matbordet. Antingen väljer de att gå och lägga sig eller så bär du dem till sängen. De kan välja mellan att sluta bråka eller gå in i var sitt rum och lugna sig.

 

 

8. Om du inte tidigare satt gränser blir det ofta värre innan det blir bättre. Försök under tiden vara konsekvent och hålla ut. Efter en eller ett par veckor ser du förmodligen en förändring.

 

Läs också: 12 goda vanor att börja med för mer naturlig kärlek i ert familjeliv

Kommentera

Logga in eller registrera dig för att delta i diskussionen
ANNONS