http://tv.dagen.se/nar-ni-hamnar-i-samma-gralcykel

Hemligheten som kan lösa era bråk framöver

Kommunikation Kris i förhållandet

Hamnar du och din partner alltid i samma återvändsgränder när ni grälar? Vår parterapeut Laila Dahl avslöjar hemligheten som gör att ni kommer loss.

Är du trött på att din partner alltid lämnar rummet när ni grälar? Eller är det kanske du som alltid blir för arg? Parterapeut Laila Dahls erfarenhet är att de allra flesta par får ett visst ”bråkmönster” efter en tid. Hur mönstret ser ut har att göra med vem du, respektive din partner, blir när ni grälar. I den första delen av vår serie förklarade Laila Dahl hur vissa av oss går i försvar genom att reagera som en sköldpadda. Det betyder att man helst drar sig in i sitt skal när det uppstår en konflikt. I stället för att gräla sopar man gärna under mattan. Men vi kan också reagera på konflikt likt en bläckfisk. Det innebär att vi låter ilska och ord fara ut åt alla håll.

Så hur gör man då för att dessa olika sorter ska kunna mötas och förstå varandra?

– Alla gräl-kombinationer innebär både möjligheter och problem, säger Laila Dahl.

Om två personer som båda är som bläckfiskar möts brukar konflikterna bli stormiga och högljudda. Det kan visserligen innebära att man tar tag i allt, men det kan också leda till att grälen trappas upp, och det låser sig.

Om båda parterna i stället blir som sköldpaddor sopar man ofta allt under mattan. Det blir sällan öppna bråk, men de undertryckta irritationerna riskerar att växa till ett berg som kan explodera. Men det vanligaste är, enligt Laila Dahl, att man i en relation utvecklar var sin roll även om det inte var så från början. Den som kanske var som en sköldpadda från början och som lever tillsammans med en annan sköldpadda, intar en mer explosiv roll för att kompensera.

Även detta kan leda till att man kör fast. Ju mer sköldpaddan drar sig tillbaka, ju argare blir bläckfisken och tvärtom. Om man verkligen vill komma vidare i en konflikt och förstå varandra på riktigt gäller det att bryta sig loss från de invanda rollerna, menar Laila Dahl.

– Hemligheten är att var och en bestämmer sig för att försöka göra tvärtom mot vad ni brukar nästa gång ni hamnar i konflikt.

Som exempel ger hon ett par hon talade med där mannen ständigt brukade sluta ögonen och sucka när paret hamnade i konflikt, medan kvinnan brukade höja rösten.

– Då fick mannen helt enkelt bestämma sig för att inte blunda nästa gång. Jag bad honom att luta sig framåt mot sin partner, i stället för att dra sig tillbaka. Kvinnan skulle i stället för att höja rösten och säga oöverlagda saker be om en paus för att ”coola ned” innan de fortsatte.

Läs också: Blir du en bläckfisk eller sköldpadda när ni bråkar?

Detta kan låta enkelt, men i själva verket kan det vara en rätt svår övning och inget man ska förvänta sig att man klarar av på en gång.

– Men här gäller det att räkna varje gräl där ni lyckas göra annorlunda och därmed förstått varandra bättre som en seger, tycker Laila Dahl.

En annan sak som är viktig för de par som vill bli bättre på konflikthantering i längden, är att man faktiskt uppmärksammar varandra varje gång man lyckas göra tvärtom.

– Om du märker att din partner faktiskt ansträngde sig den här gången för att inte sluta sig utan i stället lyssna, eller om du haft en partner som brukar höja rösten, men nu ansträngde sig för att hålla sig lugn, tala om att du uppskattade det.

Läs mer: Min partner sitter bara med mobilen – jag känner mig osynlig

Kommentera

Logga in eller registrera dig för att delta i diskussionen
  1. Jag blev separerad från min man för tre år sedan. Det fanns ingen kommunikation mellan oss. Jag fick rådet av familjer och vänner att släppa taget och glömma äktenskapet och gå vidare i mitt liv. Jag ville inte gifta mig med någon annan för innerst inne älskar jag fortfarande min man. Jag led så mycket av smärta och förvirring att jag läste en rekommendation på nätet om hur Dr Alaba återförenade ett trasigt äktenskap med hjälp av sina andliga krafter. Jag fortsatte att läsa så många vittnesmål om hur han hjälpte till att sätta stopp för skilsmässor och återupprätta människors före detta älskade och min tro förnyades. Jag kontaktar Dr Alaba omedelbart några minuter senare, han svarade mig och gav mig instruktioner om vad jag skulle göra, efter att jag uppfyllde kravet två dagar efter ritualen förändrade besvärjelsen mitt liv runt min man som inte pratade med mig. Två dagar ringde han till mig mitt i natten och grät och bad om ursäkt att detta är demonernas verk, så jag är fortfarande förvånad över detta mirakel så jag förlåter honom. Nu är mitt äktenskap i balans. Dr Alaba-ritualen fungerade utmärkt och mitt äktenskap är starkare än tidigare, och ingenting kan skilja oss åt igen. Jag besökte så många webbplatser som jag letade efter hjälp, det var hopplöst tills jag fick kontakt med Dr Alaba, den riktiga mannen som hjälpte mig att återställa mitt trasiga äktenskap om du har ett liknande problem i ditt äktenskap, du vill att din man eller fru ska älska dig om igen. , Du har någon du älskar och du vill att han eller hon ska älska dig i gengäld, du har en utmaning i ditt liv, stavningsmallen av Dr Alaba är lösningen och svaret på ditt problem, whatsapp / viber med hans telefonnummer: +1(425) 477-2744, Kontakta honom idag genom att skicka ett e-postmeddelande till dralaba3000@gmail.com. Låt inte någon ta din make ifrån dig.

ANNONS