Alf B Svensson, krönikör. Visa

Sluta curla dina barnbarn

Släkt och vänner

De kommer kanske inte tacka dig nu, men inte när de blir vuxna.

När vi som fyllt 65 möter andra i samma ålder dröjer det inte länge innan vi börjar prata om våra fantastiska barnbarn. Vi tar fram mobilen och visar stolt den ena bilden efter den andra. Att på något sätt antyda att de ibland kan vara jättejobbiga är som att svära i kyrkan. Det gör vi inte. Även om vi lite skämtsamt säger att det är roligt när de kommer men skönt när de åker.

Jag hörde en mormor som i radion vågade berätta att hon tyckte hon att hennes barnbarn var jättejobbiga. Det gjorde mig lite nyfiken. Därför har jag nu frågat vänner och bekanta om de också tycker att deras underbara och älskade barnbarn ibland också kan vara jobbiga.

Många som jag frågat tyckte att barnbarnen är alldeles för bortskämda. De väntar sig att man alltid ska ha tid, lust och ork att ställa upp på alla deras önskningar och se till att de alltid har roligt. Det ska ske med en gång.

De kan inte vänta. De känner inte för att göra det som är tråkigt och jobbigt och ger lätt upp. Ofta passar inte maten. Frågar man om de ska ha ost eller skinka på smörgåsen vill de ha leverpastej.

Många barnbarn tar för givet att de alltid ska få något när de är med och handlar, men glädjen över varje ny sak varar bara i några minuter. Många är också livliga och har svårt att sitta still. De kan ha en stark egen vilja och säger att vi bestämmer inte över dem.

Barnen är curlade, och om vi också curlar dem är det risk att de som vuxna får svårt att möta livets alla olika utmaningar. Om de förväntar sig att alla andra alltid ska ställa upp för dem är risken stor att de blir egocentriska och självupptagna och inte bryr sig om andra. Lär de sig inte att följa tillsägelser som barn, kan de få svårt att anpassa sig och följa regler i skolan, på jobbet och i samhället.

Vi behöver lära våra barnbarn att vara tacksamma och inte ta allt för givet. Vi behöver förklara att lyckligast är de som är tacksamma för vad de har. Den lycka vi känner när vi ställer upp för andra är större och varar längre än när vi köper eller får något vi gärna vill ha.

Dina barnbarn behöver också lära sig att livet kan vara tråkigt och riktigt tufft. Om de aldrig behöver ha det tråkigt och aldrig behöver bli ledsna och besvikna kan de få svårt att klara besvikelser och motgångar senare i livet. Barn vet vad de vill ha men inte vad de behöver.

Dina barnbarn kan inte få för mycket av din tid och av din kärlek. Men de kan för mycket service och för lite gränser. Sluta curla dina barnbarn! De kommer kanske inte tacka dig nu. Men när de blir vuxna kanske de säger till sina barn att ”när jag var liten lärde min farmor mig att …”

Läs mer: ”Är jag en för sträng mamma?”

 

Kommentera

Logga in eller registrera dig för att delta i diskussionen
ANNONS