Stötta barnen på sociala medier men övervaka inte

Föräldraskap Tonåringar Barnet mår dåligt Barnuppfostran

Nätmobbning och näthat har blivit vardagsmat för Sveriges unga. Dagen har tidigare skrivit om att det saknas vuxen närvaro på nätet. Men hur ska man egentligen göra för att vara en vettig vuxen på sociala medier?

Mikael Gunnarsson är tonårspappa och föreläser om digitala medier och samspelet mellan barn och vuxna. Han vill göra fler föräldrar nyfikna och engagerade i sina ungdomars liv på nätet.

– När jag var tonåring och vi sa att vi skulle ut till fritidsgården, så visste föräldrarna ungefär vad en fritidsgård var. När våra barn sitter med datorn eller mobilen har vi ofta inte en aning, säger Mikael Gunnarsson.

Han är entreprenör, föreläsare och författare och hjärteämnet handlar om de sociala medierna i förhållande till barn och föräldrar.

Mikael tycker att vuxenvärldens okunskap och ointresse av sociala medier är ett stort problem och menar att det är dags att ta engagemanget för barnen till nästa nivå. Eller nästa ”level” för att tala dataspelsspråk.

– Vi föräldrar måste ”levla upp”. Vi måste vara närvarande. Om vi är rädda för nätet kan det förstöra relationen med våra barn.

Mikael Gunnarsson liknar situationen med en brännbollsmatch på baksidan av huset, då hans pappa plötsligt klev in på planen.

– Jag tyckte att det var jätte-pinsamt. Men så tog pappa en enhandslyra och alla ville ha med honom i laget. Jag tror att det är samma sak med sociala medier, som förälder behöver du visa dig lite nyfiken. Du behöver inte tänka att du ska engagera dig i tekniken, engagera dig i dina barns liv!

Mikael är själv tonårspappa. Hans son är i likhet med många andra unga killar väldigt intresserad av dataspel. Också på detta område tycker Mikael att det är viktigt att visa engagemang och nyfikenhet.

– Jag bryr mig inte om spel men jag bryr mig om mina ungar och visar intresse för det som de brinner för. Jag tycker det är konstigt när föräldrar inte alls visar någon förståelse för datorer, Facebook eller Instagram.

Mikael Gunnarsson betonar dock att han många gånger själv kommit till korta med denna förståelse. Vid ett tillfälle blev han irriterad för att sonen inte kom när han ropade att maten var klar och stängde av datorn.

– Jag gick fram och tryckte på knappen. Då visade det sig att min son och hans kompisar precis var i färd med att lösa ett problem i spelet som de kämpat med i åtta veckor. Då fick jag be honom om förlåtelse för att jag inte varit närvarande och försökt kommunicera.

Att vara närvarande är dock inte samma sak som att övervaka allt barnen gör på internet.

– Man kan aldrig ha full insyn i allt. Jag blev arg när jag hörde en expert på tv säga att man ska sätta datorn mitt i rummet så att alla ser. Det skulle vara samma sak som att bara låta barnen prata i högtalartelefon. Jag tycker att det vore en integritetskränkning.

– Börjar man kontrollera barnens konton, är risken att vi får tysta barn och det vill vi inte ha. Ge hellre barnen tillit och låt dem växa med uppgiften.

Många väljer att installera filter i datorn, men Mikael tycker att det filtret i stället behöver sitta i huvudet hos barnen. För honom är det viktigt att bemöta okunskap, som ofta leder till rädsla för de digitala medierna.

– Sociala medier i sig är aldrig farligt. Det är vi människor som är farliga. Jag blir bekymrad när rektorer ringer mig och berättar att de vill stänga ner Facebook på skolan för att det varit ett slagsmål på skolgården som föranletts av något som hänt på Facebook. Då kan vi lika gärna stänga skolgården också.

Men vad ska man då göra om man som vuxen misstänker att barn far illa på sociala medier?

– Om man ser sådana tendenser bör man prata om det. Ha en god diskussion med sina barn, vad var det som hände här och så vidare. Relationen mellan oss vuxna och barnen är helt avgörande. Vi behöver visa intresse för vad som händer i deras värld, och den världen utspelar sig till stor det i de sociala medierna.

Fakta:

  • 1. Dialog. Vi behöver börja kommunicera med ungdomar runt detta. Hur ska man vara på sociala medier?
  • 2. Gränser. Prata om riskerna, men också om möjligheterna med internet. Gränser är bra men de behöver sitta i huvudet inte i ett filter i datorn.
  • 3. Engagemang. Fråga om de kan visa dig hur Instagram funkar. Visa intresse och nyfikenhet, barn behöver känna att vi är engagerade i deras liv.
  • 4. Tillit. Ge ditt barn förtroende och tillit. Försök inte kontrollera dem. Ibland kanske de gör misstag men det tillhör livet, vi har alla varit unga. Då får man i stället prata om vad som blivit fel.
  • 5. Förståelse. Vi föräldrar måste ha förståelse för våra barns integritet. Att en 15-åring inte vill vara Facebook-vän med sina föräldrar är egentligen ganska naturligt.

Kommentera

Logga in eller registrera dig för att delta i diskussionen
ANNONS