Alf B Svensson Foto: Natanael Johansson Visa

Utveckla ditt barns EQ - känslomässig intelligens

Föräldraskap Tonåringar Barnuppfostran

Ju mer exakt barn kan identifiera och sätta ord på sina känslor, desto mer utvecklas deras EQ.

Hur våra barn lyckas i livet beror inte i första hand på vilken IQ de har. Det beror mer på deras EQ – deras känslomässiga intelligens. Vi föräldrar är måna om att stimulera våra barns IQ. Men vi försummar ofta att utveckla deras EQ.

Kanske för att vi inte vet vad EQ är, hur viktigt det är och hur man gör det.

Personer med hög känslomässig intelligens är bra på att känna igen, förstå och hantera sina egna och andras känslor och reaktioner.

När de blir arga, ledsna eller rädda reagerar de inte spontant, impulsivt och reflexmässigt. De analyserar situationen och tänker efter vad som är bäst att göra.

När de misslyckas ger de inte upp utan motiverar sig själva att försöka igen. De har en god social kompetens och är bra på relationer. De har också en god empati och förstår därför varför andra känner och reagerar som de gör.

Här är några exempel på hur vi föräldrar inte utvecklar utan hämmar utvecklingen av våra barns EQ:

En del föräldrar tar inte barnens känslor på allvar. Eller så tror de att det är farligt med starka känslor. Därför försöker de avleda barnen genom att börja prata om något helt annat.

Några föräldrar kritiserar barnen för att de känner som de gör. Det som hänt var inget att bli arg eller ledsen för. Då tror barnen att det är fel på dem eftersom de reagerar som de gör.

Vill du att dina barn ska lyckas i livet – försök utveckla deras EQ. Det är egentligen inte speciellt svårt eller konstigt.

Börja med att lägga märke till barnens känslor. När blir de rädda, ledsna, osäkra, nervösa eller arga? Uppmuntra dem att då sätta ord på sina känslor. När de gör det brukar de lugna sig. Då kan de se situationen klarare och förstå varför de reagerar som de gör.

Visa att du accepterar och förstår att de blir ledsna, arga eller rädda.

Hjälp ditt barn att upptäcka att under ytan finns ofta helt andra känslor. Kanske berodde till exempel deras ilska på att de först kände sig misslyckade? Ju mer exakt barn kan identifiera och sätta ord på sina känslor, desto mer utvecklas deras EQ.

Eftersom flickor ofta har lättare för det behöver vi speciellt utveckla pojkarnas EQ genom att lära dem att sätta ord på sina känslor..

Samtidigt som vi respekterar våra barns känslor måste vi också sätta gränser. ”Jag förstår att du är arg. Men du får inte slåss. Vad kan du göra i stället?” ”Jag vet att du är rädd att gå till skolan men alla barn måste gå i skolan. Vad kan vi göra för att du inte ska vara så rädd? ”

Vår IQ beror mycket på våra gener. Vår EQ påverkas mer av miljön. Därför har vi större chans att utveckla våra barns EQ än deras IQ. Missa inte den chansen.

Kommentera

Logga in eller registrera dig för att delta i diskussionen
ANNONS