Daniel Wistrand Visa

Våga vidga julcirkeln

Blogg Släkt och vänner

Daniel Wistrand vill uppmana till att tänka nytt kring julfirandet.

Tillbringar du merparten av julafton i en bil med andan i halsen på väg mellan olika släktgrenars julfiranden? I så fall har jag ett djärvt förslag. Slå ihop firandet!

Vår familj har hittat ett oslagbart julupplägg. Vi firar julafton tillsammans. Alltså allihop. Både min frus föräldrar och mina. Min syster brukar också vara med, ibland även min frus syster och de senaste åren också deras respektive.

Jag vet att det inte är möjligt för de flesta att fira tillsammans över släktgränserna. Men för oss har det funkat eftersom vi inte kommer från jättestora familjer och släkter. Dessutom bor våra familjer på tio minuters avstånd i metropolen Sandviken.

Trots detta minns jag att det var ganska nervöst att ställa frågan om gemensam jul, då för tolv jular sedan när vi just hade förlovat oss. Det här med jultraditioner är ju ändå känsliga grejer. Tänk om det blir blankt nej. Eller ännu värre. Tänk om den ena familjen är jättepositiv och den andra jättenegativ. En sådan skada skulle kunna vara irreparabel.

Läs mer: Så firar ni julen efter skilsmässan

 

Som tur var blev både mina föräldrar och svärföräldrar genast positiva när jag la fram idén. Ingen av dem hade några traditioner av gigantiska julfiranden och det kändes bara roligt att bli några fler kring bordet.

Ofta tror jag att vi gör lite för stor sak av allt det logistiska kring julen. Vi vill ha julen så som den alltid har varit. Ingen tradition får strykas. Dessutom ska julen vara rättvis, varje släktförgrening ska få lika mycket tid och minutscheman läggs med kirurgisk precision för att ingen ska bli missnöjd.

Tänk om vi alla kunde backa ett steg från de uppskruvade förväntningar som ofta omgärdar kärlekens högtid. Under de senaste åren har jag märkt att det kan vara både kul och berikande att låta olika jultraditioner mötas. Dessutom blir man fler som kan hjälpas åt med förberedelserna och fixet.

Så känner du att all planering, logistik och alla måsten håller på att långsamt dränka dig och familjen i en kittel med tomtegröt – Våga testa någonting nytt! Bjud in någon ny i julgemenskapen. Låt dina traditioner krocka med någon annans. Gör en jätteknytis för alla som vill vara med. 

I kyrkan i söndags träffade jag en vän som berättade att hon och hennes familj skulle fira jul med några olika personer som inte hade någon att fira med. Det inspirerar mig att fokusera ännu mer på gemenskapen och mindre på allt det där andra.

Kanske är det dags även för oss att efter tolv jular vidga cirkeln. Det är ju det som julen djupast sett handlar om.

God jul!

Läs mer: Så blir julen riktigt bra för barnen

 

Kommentera

Logga in eller registrera dig för att delta i diskussionen
ANNONS