Så firar ni första julen efter skilsmässan

Skilsmässa

Hej Alf! Den här julen blir svår. Jag och min man skilde oss i maj, efter att det uppdagats att han hade en annan. Nu bor våra barn på sju och elva år hos mig varannan vecka. För barnens skull har jag bestämt mig för att försöka ha en bra relation med min före detta. Det blir dock lite artigt när vi pratar, och förstås, inte som förr. Hur ska vi tänka kring denna, vår första jul som skilda? Ska jag och min man satsa på att försöka fira den tillsammans, för att ge barnen en mjukare övergång till det nya, eller är det bättre att de får vänja sig vid att fira utan en av oss redan i år? Kämpande mamma

Alf svarar: Du har beslutat dig för att försöka ha en bra relation till din före detta man för barnens skull. Det är starkt och moget gjort av dig. I synnerhet som din man lämnat dig för en annan kvinna, vilket är extra smärtsamt.

Efter en skilsmässa kan vi på olika sätt försöka underlätta för barnen att hantera den kris det ofta är för dem. Det allra bästa och viktigaste är att försöka samarbeta och undvika gräl och bråk så långt det är möjligt.

Många barn vill även efter skilsmässan fira jul och födelsedagar, och ibland också åka på semester med båda sina föräldrar. I synnerhet om de har en djup och nära relation med båda föräldrarna och de kan umgås utan bråk. Börja därför med att prata med dina barn om vad de vill.

Om både du och ditt ex känner er bekväma med att fira en del av julen tillsammans, så tycker jag ni ska göra det. Men utan att hans nya kvinna finns med. Det blir nog allt för svårt för dig och även för dina barn. Många barn vill inte träffa den kvinna som tagit deras pappa ifrån dem och gjort att mamma ofta är så ledsen.

Era barn bor växelvis hos er, varannan vecka. Ny forskning visar att barn då generellt sett mår bättre, än barn som bor mesta tiden hos den ena föräldern och bara träffar den andra ibland. Men det förutsätter att föräldrarna kan samarbeta.

Här är några andra råd till dig och andra föräldrar som vill minimera den sorg och smärta vi som vuxna och många barn känner efter en skilsmässa:

1. Uppmuntra barnen att sätta ord på vad de tänker, känner och vill. Försök få dem att inse att det inte alls är konstigt att de reagerar som de gör.

2. Var inte heller rädd för att visa den sorg du själv känner utan att fastna i ett ältande. Var medveten om att det tar ofta lång tid innan man är i balans efter en separation där man blivit lämnad.

3. Du har rätt att känna det du känner inför ditt ex. Men tala inte illa om ditt ex inför era barn. Använd inte heller barnen som spioner som ska berätta hur det är hos den andre. Barn ska inte heller behöva vara budbärare och förmedla budskap när föräldrarna har svårt att prata med varandra.

4. Om du träffat en ny partner, var inte för snabb med att gifta om dig och flytta ihop. Kräv inte att barnen plötsligt ska börja tycka om och vilja umgås med honom eller henne.

Fakta:

  • Alf B Svensson, leg psykolog, svarar på familjefrågor.
  • Skicka din fråga till expert@dagen.se eller till Dagen, Expertfråga, 105 36 Stockholm.

Kommentera

Logga in eller registrera dig för att delta i diskussionen
ANNONS