– Mamma, får jag ta cykeln till fotbollsplanen, jag fick för pappa?
Känner du igen dig? Att vara förälder innebär ett stort ansvar och massor av beslut. Ofta ska besluten fattas snabbt och det känns viktigt att göra det rätta. Det handlar ju om det käraste man har. Då är det skönt att vara två vuxna som delar på ansvaret, men ibland kan det också uppstå problem. När man som föräldrar har olika uppfattning om vad som är bäst för barnen.
– Konflikter om hur man ska behandla barnen är oerhört vanliga mellan par, menar parterapeut och sexolog Hanna Möllås.
Extra problematiskt kan det bli för de par som har väldigt olika bakgrund och på olika platser. Men även makar som vuxit upp i samma stad bär med sig var sin kultur och olika system från sina respektive familjer.
Redan när mamman och pappan kommer hem med sin nyfödda bebis finns risk att friktion uppstår. Från att man varit bara två personer och de viktigaste för varandra kommer det in en tredje liten person. Man ser hur bereoende det lilla barnen är av en och många drabbas av prestationskrav och vill göra rätt i allt.
Var ska barnet sova? Är det okej att ha barnet bredvid sig, eller bör det sova i egen säng. Vilken napp ska barnet få använda, om det nu ens bör använda napp.
– Det här kan låta som små frågor, men eftersom det gäller det värdefullaste vi har, kan varje sådan här fråga bli en kärnfråga. Tycker man då olika blir det jättejobbig, menar Hanna Möllås.
I takt med att barnet växer uppstår nya frågor att ta ställning till. Barnen hamnar i sina små utvecklingkriser och kanske trotsålder som ska hanteras. Sen kommer syskon, som kanske är helt annorlunda och måste behandlas på ett annat sätt. Hanna tror att många föräldrar felaktigt tror att man som mamma och pappa alltid måste visa upp en enad front.
– Självklart mår barn bra av tydliga gränser och regler, men man kan inte låtsas som om man tycker lika om man inte gör det. Barn är smarta, de märker sådant. Dessutom kommer det bara innebära att den förälder som viker sig går runt och är irriterad, det är inte bra.
När det uppstår en fråga där man som föräldrar tycker olika, är det bättre att vara ärlig menar Hanna Möllås.
– Säg att just den här gången gör vi så här, men sen måste jag och mamma prata mer om saken. Vi tycker lite olika och måste hitta något som fungerar för båda.
Barn blir inte otrygga av den här typen av resonemang.
– Det är ju mer otryggt för barnen att märka att det blir dålig stämning när barnet ställer en fråga. Att föräldrarna blir arga. Vi vuxna behöver lära dem att man kan tycka olika utan att bli osams.
Att föräldrar resonerar sig fram till en lösning och har olika åsikter om den är ju faktiskt också för att de vill barnet väl.
– Säg gärna till barnet att ”du är viktig för oss och vi vill tillsammans hitta det bästa sättet att lösa det här”.