Alf B Svensson Foto: Natanael Johansson Visa

Var inte egoistisk när du pratar med andra!

Släkt och vänner Singelliv

Många av oss vill helst prata själva när vi är i samtal, men har svårt att lyssna.

Att prata om väder och vind kan alla. Kallprat är ett viktigt socialt smörjmedel som vi inte ska se ner på. Men vi behöver också djupare samtal där vi delar vårt liv med varandra. Inte bara våra glädjeämnen utan också våra bekymmer. Det är vi inte lika bra på. Vi delar gärna med oss av vårt liv på Facebook och Instagram. Men då är det ofta för att andra ska tro att vi är mer lyckade än vi egentligen är. Något som inte direkt fördjupar vänskapen utan får andra att känna sig dåliga. Att vi delar livet med varandra är viktigt för vårt välbefinnande. Lyckliga personer samtalar dubbelt så lång tid om mer personliga saker och lägger bara ner en tredjedel så mycket tid på kallprat.

När vi blir mer öppna och delar med oss av vårt liv upplever vi en gemenskap vi ofta saknar och längtar efter. Det unika och djupt personliga som vi är rädda att visa är inte så unikt och konstigt som vi tror.

När vi berättar att vi är oroliga för våra barn är det en upplevelse som många andra föräldrar både förstår och delar. Ska samtalen få ett större djup ska vi uppmuntra varandra att berätta mer. Men många av oss vill helst prata själva, inte lyssna på andra.

Läs också: Varför kan min kompis inte ta ett nej?

 

Om någon berättar om hur sjuk hon varit, börjar vi kanske prata ofta om alla de sjukdomar vi själva haft. Det blir ingen dialog utan monologer som avlöser varandra. Män har ofta svårare att lyssna än kvinnor. Där är ofta bara problemlösningshjärnan aktiv. Vi kommer med lösningar i stället för att lyssna.

Det finns flera sätt att fördjupa samtalen. Min fru bjuder ibland hem tjejer som inte alltid känner varandra. För att de ska lära känna varandra lite bättre får de ta en lapp med uppmaningen: Berätta om något som gjort dig glad, en gång då du gjort bort dig eller vad du drömmer om. Många säger att det var ett bra sätt att på kort tid lära känna varandra.

Om vi också reflekterar över det vi just hört blir det ännu mer intressanta samtal. När någon berättar att han varit och tränat, kan vi komma med reflektionen ”Träning verkar vara viktigt för dig”.

Uppmuntran fördjupar också samtalen, men då ska den vara specifik och konkret.
Till exempel: ”Jag uppskattar att du ger mig frukost på sängen” är bättre än ”Vad snäll du är”.

Jag har en vän som på ett ovanligt sätt kan få intressanta samtal. När jag berättat något jag varit med om kan han ställa frågan ”Och vad har det gjort med dig?”

Fortsätt gärna kallprata. Men våga också visa vem du under ytan. Du får inte bara fler meningsfulla samtal. Du får också fler vänner. Så varför inte börja redan i dag?

Läs också: Öva upp medkänslan – med dig själv

Kommentera

Logga in eller registrera dig för att delta i diskussionen
ANNONS