Alf B Svensson Foto: Natanael Johansson Visa

Öva upp din medkänsla med dig själv!

Må bra Psykisk hälsa

Det talas mycket om självkänsla, men inte så mycket om självmedkänsla.

Det talas mycket om självkänsla, men inte så mycket om självmedkänsla eller ”self- compassion”. Trots att forskningen visat att hur vi trivs med oss själva och livet beror mer på vår medkänsla med oss själva än på vår självkänsla. Har vi medkänsla med oss själva tycker vi om oss själva på samma sätt som vi tycker om våra vänner. Vi tycker om dem inte för att de är så lyckade, felfria och perfekta utan för att de är våra vänner.

Tänk om du kunde ha lika stort tålamod med dina egna svagheter och brister som du har med dina vänners!

Vi själva är ofta våra värsta kritiker. Vi anklagar oss för att vi inte är lika snygga och vältränade som andra. Eller för att vi inte duger som föräldrar eller är tillräckligt framgångsrika och lyckade. Vi mobbar oss själva och säger saker till oss som vi aldrig skulle säga till någon annan. ”Vad ful du är”. ”Du klantar dig jämt”. ”Det är inte konstigt att du inte har några vänner”.

När vi anklagar oss själva försätts kroppen i alarmberedskap. Stresshormonerna cortisol och adrenalin gör oss beredda att antingen slåss eller fly. Att ständigt anklaga sig själv är därför lika skadligt för vår hälsa som att varje dag leva under ett yttre hot. Men när vi har medkänsla med oss själva aktiveras ”må bra” – och antistresshormonerna oxytocin och endorfin. Stressen minskar och vi mår bättre.

Problemet är inte att vi misslyckas, utan att vi tror att vi måste vara perfekta och felfria för att vara värda att älskas. När du misslyckas, se det inte som ett bevis på att du är misslyckad. Se det som ett inlärningstillfälle. En möjlighet för dig att växa, mogna och utvecklas.

Läs också: Så påverkar din barndom ditt kärleksliv i dag

Du kan öva upp din medkänsla med dig själv genom att ifrågasätta alla negativa tankar som dyker upp. De är fler än du tror. Är du lika negativ mot dina vänner som du är mot dig själv? Förmodligen inte. Var inte så hård mot dig själv. Andra värderar dig inte lika negativt som du själv gör.

Vi behöver också ha självinsikt och bli medvetna om våra svagheter och brister. Alla har vi våra sidor. Vi har dem bara på olika ställen. Var har du dina? Vet du inte det så fråga någon som känner dig väl. De har förmodligen upptäckt dina olika sidor.

Lyssna inte på åklagaren som anklagar dig och talar om hur dålig du är. Lyssna på försvarsadvokaten, som försvarar dig och säger att du är okej. Du är en helt vanlig människa. Varken bättre eller sämre än andra.

Försök också inse att du inte blir mer älskad om du är perfekt. Vem vill umgås med någon som man alltid känner sig underlägsen? Inte jag, inte du och ingen annan heller.

Läs också: Hitta ny kraft genom riktigt djupa andetag

Kommentera

Logga in eller registrera dig för att delta i diskussionen
ANNONS