Foto: Privat Visa

Terapeuten: Varje vecka möter jag någon som påverkas negativt av porr

Blogg Parrelationen

I dag vill jag tacka ett par vardagshjältar, Ulrica Stigberg och Maria Ahlin. De har skrivit boken Visuell drog – om barn, unga och nätporr (Kalla Kulor Förlag) och arbetar på olika sätt med att sprida det här svåra och mörka budskapet som de flesta av oss helst inte vill tänka på. (Tack fina ni!)

De kämpar alltså för att barn och unga inte ska dras in i porrvärlden lika lättvindigt som de faktiskt, vare sig vi vill tro det eller inte, gör idag. Visste du att det räcker med en enkel kod i mobilen för att ett helt bibliotek av porr ska rullas upp för ditt barns ögon? Och öron. Och in i hens vackra själ. Och oskyddade hjärta…

Jag låter kanske drastisk här, men faktum är att de här bilderna är inga så kallade lättklädda bilder på tjejer i bikini a la 80-talets Baywatch. Det jag pratar om är porr i form av makt, förnedring, diskriminering och våld. Små killar och tjejer i så långt ner som åttaårsåldern, samma killar och tjejer som ännu inte tackar nej till ett kinder-ägg, får ta del av bilder och värderingar som vi inte ens själva vill se.

”Ja, att ungarna inte ska kolla på porr, det är ju självklart. Men lägg dig inte i vad jag som vuxen gör, jag kan ju hantera det där”
”Ja, var inte så säker”, säger jag då…
 
Det går inte en vecka i mitt terapirum utan att jag möter nån som indirekt eller direkt påverkats negativt av porr. Inte minst sätter det käppar i hjulen för sexlivet. Till slut klarar man inte av att genomföra ett sunt samlag (läs; med respekt och omsorg om den man har sex med). Makt eller förnedring måste till som ett inslag för att man ska ”kicka igång”…
Det här ÄR inget litet lyxproblem, och inget heller som man går vaccinerad mot för att men till exempel går i kyrkan, om någon nu trodde det. Det är gift för hjärnan och samvetet, och leder till en avhumanisering av både kvinnor och män.

Men vi kan inte bara bli upprörda, peka finger och se åt annat håll. Vi måste prata om det här med varandra och med våra barn om vad det gör med våra värderingar och vår människosyn. Och prata om vad sunt sex är egentligen.

Visste du att det i dag finns sexdockor man kan köpa över internet som ”gör motstånd”, så att när användaren trycker på olika delar av kroppen/dockan ”protesterar hon”? Det vill säga, du kan själv i din ensamhet simulera känslan av våldtäkt.

Det här är en ”vuxen-leksak”(?!)  Bara att veta att såna ”leksaker ” existerar, gör mig både arg och förtvivlad. I dag har våra barn samma tillgång till världen därute som vi. Den världen är bara ”ett klick” bort. Och vi kan inte skydda dem helt enbart med förbud.

Låt oss därför börja prata om de här sakerna på ett vettigt sätt. Och inte bara vad gäller barnen. En vuxen hjärna fullproppad med snedvridet sex funkar inte bättre än ett barns hjärna, med samma bilder. Skillnaden är snarare att en vuxen, därför att personen är större, starkare och har mer makt potentiellt kan göra större skada.

Generellt kan vi nog alla behöva rensa i röran av vad vi fyller våra hjärnor med. Och om vi vill ha en värld där vi respekterar varandra oavsett etnicitet, kön, ålder och så vidare måste vi vara vaksamma med vilka budskap vi släpper in. Våra och våra barns hjärnor och hjärtan är känsliga och värdefulla instrument – låt oss vara rädda om dem.

Utan hjärnor och hjärtan blir vi till slut bara tomma skal …

Kommentera

Logga in eller registrera dig för att delta i diskussionen
ANNONS