Vänd på ditt sätt att se på tid.
Många av oss upplever att vi har ont om tid. Men tänk om det inte är sant? Under 2018 släppte författaren Bodil Jönsson boken ”Gott om tid”, där hon menar att vår tidsbrist är 2000-talets största hjärnspöke. Vi stressar och pressar oss värre än någonsin, trots att vi faktiskt har mer tid än några andra människor haft. Medel-livslängden på 1700-talet var 35 år. I dag är det inte ovanligt att vi passerar hundra-strecket. Vi har alltså fått nästan tre liv i jämförelse med vad människan fick för 300 år sedan, och Bodil Jönsson menar att vi inte behöver mer tid. Vad vi behöver är att ändra inställning till tiden. Sluta tänka på tiden som något som springer ifrån dig. Tänk i stället att den kommer till dig.
Stretcha ditt intellekt.
Ibland tror vi som är vuxna att vi har sett, hört och förstått allt. Att vi har vuxit färdigt. Men livet blir roligare och större om man är nyfiken. Det finns hela tiden mer att upptäcka, och det vi kanske tror att vi upptäckt har ofta fler och djupare dimensioner. Så därför, stretcha ditt intellekt det här året! Läs en bok av en författare eller tänkare som du tycker verkar klok eller spännande. Det kan vara någon du håller med, eller någon vars livsåskådning du inte alls gillar, även motstånd får oss att växa. Om du enbart är van att läsa skönlitterärt och lättsmält, ta lite i taget! Med tiden blir det lättare och boken kommer att öppna sig för dig. Eller: Fuska lite genom att lyssna på en podd som kickar igång din tanke. Ett tips är att lyssna på Dagens läsarpodd där teologerna Joel Halldorf och Patrik Hagman diskuterar böcker av teologisk, eller annan intellektuell karaktär, så att det nästan känns som om du läst boken själv!Lägg mobilen i en låda.3
2019 års julklapp var en mobil-låda där du kan lägga ifrån dig din mobiltelefon en stund. Se den där lådan som ett träningsredskap för själen. Forskning visar att vårt ständiga tittande i mobilen påverkar vår hjärna och vår själ negativt på olika sätt. Dels använder vi den ofta till att jämföra oss med andras till synes perfekta och intressanta liv. Detta leder till känslor av otillräcklighet, otacksamhet och nedstämdhet. Dels bidrar våra mobiler till att vi ständigt blir avbrutna i våra tankegångar, vilket i sig leder till känslor av frustration och stress. I tidningen Kollega berättar Helene Sjölundh, psykolog vid Stockholms stressmottagning, om hur många människor använder mobilen för att ta en paus. Hon menar att mobilanvändandet snarare ger motsatt effekt och tvingar hjärnan, som kan liknas vid en muskel, att jobba non stop. Att lägga ifrån sig mobilen under vissa perioder av dagen bidrar till att vi får lättare att koncentrera oss på det vi vill och dessutom får vi bättre minne.
En extra mil för dina relationer.
Den allra viktigaste faktorn för ett lyckligt liv är kvalitén på våra nära relationer. Det visar bland annat forskning från bland annat Harvard University. Det räcker inte att man har relationer i sig, relationerna måste vara bra. Att leva med outredda konflikter under en lång tid är dåligt för vår hälsa, men att leva i värme och känslan av omtanke från andra, gör oss både friskare och gladare. Bra relationer har till och med visat sig vara viktigare för vår hälsa än till exempel kolesterolvärden. Så därför. Gå en extra mil för dina nära relationer i dag. Det gäller även dig som är singel. Ring en vän, håll kontakten. Det är en investering i ditt välmående.
Känn på Frälsarkransen.
Biskop emeritus Martin Lönnebo menar att vi människor behöver fysiska hjälpmedel för att med hjälp av bönen klara livets svåra hinder. Därför satte han ihop Frälsarkransen, ett radband för den moderna människan. Att känna på Frälsarkransens gudspärla, tystnadspärla, jagpärla, doppärla, ökenpärla, bekymmerslöshetspärla, kärlekspärlor, hemlighetspärlor, nattens pärla och uppståndelsepärla hjälper oss att röra oss inåt mot vårt hjärta. Martin Lönnebo menar också att Frälsarkransen bemöter vår ensamhet och kan vara som en en bra vän som inte säger eller kräver någonting. På Svenska kyrkans hemsida tipsar om hur man kan använda Frälsarkransen genom att välja att känna på den pärla som passar bäst just för den dag och situation som råder. Sedan känner man på pärlan och reflekterar över dess betydelse då och då under dagen.
Stick ut och spring.
Jo, det här gäller faktiskt även när du vill träna dig stark på insidan. Hjärnforskaren Anders Hansen har undersökt hur vår livsstil påverkar vårt må- ende. Han menar att vår stillasittande vardag bidrar till både depressioner och stress. Människan är konstruerad så att vi skickar ut hormonet kortisol när vi är stressade eller hotade. Det innebär att kroppen ökar pulsen och blodtrycket. Denna funktion var från början tänkt att skydda oss för vilda djur, men i dag producerar vi kortisol när vi känner oss stressade och pressade i jobbet. Det leder till för höga kortisolnivåer och det vi kallar kronisk stress. Vid fysisk ansträngning producerar kroppen först mer kortisol eftersom ansträngningen i sig är stressande. Men efter ansträngningen går kortisol-mängden i kroppen ned till längre än den var innan. Om man sedan tränar regelbundet börjar kroppen efter en tid producera mindre kortisol vid ansträngning. Regelbunden träning gör också att kroppen kommer att reagera mindre starkt på stress.
Gå till kyrkan.
Att vara tillhörig är den djupaste längtan människan har. Inom psykologin och sociologin använder man sig av begreppet kasam, som är ett ord för människans behov av ett sammanhang som bidrar till att livet känns meningsfullt, begripligt och hanterbart. Här kan kyrkan och församlingen vara en fantastisk resurs. Genom att vara en del i en kyrkan blir man en del i kyrkans stora uppgift att vara Kristi kropp här på jorden. Det ger mening. Att ha en församling i ryggen kan göra livet mer hanterbart och det kristna budskapet om hopp blir mer begripligt.