Malin Aronsson, skribent, bloggare och krönikor på Fixa kärleken. Visa

Mår du dåligt? Lyssna på Ari Behns dotter!

Psykisk hälsa

Jag vet att jag är sen på bollen. Kanske har allt som går att skriva om den norske författaren Ari Behns tragiska självmord redan skrivits. Men jag sitter fortfarande fast där. I kyrkan vid hans kista. Och vid hans sextonåriga, fantastiska dotter Maud Angelica som höll tal.

Nej, det är inte det sorgliga i hennes tal som jag ältar. Även om hon uttrycker sin kärlek och sin saknad så starkt att jag nästan känner vad hon känner. Det som verkligen sitter kvar i mig efter att jag stängt ned det åtta minuter långa youtubeklippet är det Maud Angelica säger när hon, mitt i den kompakta känslan av sorg vänder sig mot andra som mår dåligt. Till dig som gått igenom psykisk sjukdom, självskadebeteende eller dålig självkänsla eller liknande. ”Min pappa var så trött att han inte tyckte att han hade någon annan utväg än att lämna den här världen, men där tror jag att han tog fel”, säger Ari Behns dotter. Sedan understryker hon att det aldrig, aldrig är fel att söka hjälp och att det alltid finns någon som vill hjälpa. ”Det finns alltid en utväg, och saker kan bli bättre, och det är aldrig skamligt att be om hjälp.”

Kanske har du liksom jag redan sett klippet. Men tänk om du inte har gjort det! Och tänk om du är en av dem som mår dåligt? I så fall, lyssna på Ari Behns dotter. Det finns alltid en utväg, och det är aldrig skamligt att be om hjälp!

Hit kan du vända dig om du brottas med självmordstankar:

Kommentera

Logga in eller registrera dig för att delta i diskussionen
ANNONS