Hur många aktiviteter är lagom för mitt barn?

Föräldraskap

Stressar du för mycket? I så fall är det stor risk att dina barn kommer att göra likadant, menar Fixa kärlekens terapeut Laila Dahl. Nu vill hon få oss att prioritera bort saker för att våga möta dem vi egentligen är.

Att stress kan påverka oss negativt, är nog de flesta av oss medvetna om. Men kanske tänker vi inte alltid på hur vårt beteende påverkar våra barn.

– Det samhälle vi lever i idag erbjuder så många möjligheter. Som vuxna vill vi göra karriär, uppleva roliga saker, renovera och ha en massa hobbies. Allt på en gång. Då är det också den typen av liv vi introducerar till våra barn, säger parterapeut Laila Dahl.

Visst är det i grunden gott, att som många föräldrar gör, introducera olika aktiviteter för barnen. Barn behöver stimulans. Men det som händer när vi trycker in för mycket saker i våra scheman är att vi aldrig möter oss själva, menar Laila.

– När vi gör saker upplever vi också en massa på insidan. Då behöver vi tid emellan aktiviteterna för att bearbeta upplevelserna.

I vissa fall kan det också vara så att vi engagerar oss i för mycket för att slippa möta känslor och tankar vi inte orkar med.

– Det kan vara oro, ångest eller ensamhet som vi springer ifrån.

Laila Dahl menar att det här gäller våra barn också.

Barnen behöver tid för att lära känna sig själva. Tid att fundera över vad de känner och upplever och vad de behöver. Vi vuxna måste föregå med gott exempel.

–  Ibland kanske det nyttigaste du som förälder kan göra är att sätta dig ned i solen och inte göra någonting alls. Då visar du ditt barn att de här stunderna av ingenting är viktiga.

Man kan också inom familjen öva på att reflektera tillsammans. En övning hon brukar rekommendera är att man efter middagen gör en avstämning där varje familjemedlem får berätta om dagens varmaste och kallaste stund. Typ det här var det bästa idag, för då kände jag mig glad. Eller det här var det sämsta, för då kände jag mig ledsen.

– Det här behöver inte ta så lång tid, men att göra en sådan sak är att tala om för sitt medvetande att det här har jag känt idag.

Om man som familj upplever att tiden för den här typen av samtal inte alls finns kan det vara läge att hela familjen sätter sig ned med sina kalendrar. Sedan gör man en prioriteringsordning utifrån vad man tycker är viktigt.

– Det som då hamnar längst ned på listan kan man kanske ifrågasätta. Är det här något jag bör göra den här terminen, eller kan jag kanske pausa det just nu?

Att våga sätta ned foten för tiden då man bara får vara är viktigt, menar Laila.

– Du som vuxen är värd det. Och dina barn är värda det.

Kommentera

Logga in eller registrera dig för att delta i diskussionen
ANNONS