Alf B Svensson Foto: Natanael Johansson Visa

Lär dig att våga misslyckas

Släkt och vänner

Framgång beror mer på träning, hårt arbete och att vi inte ger upp.

Vill du utvecklas och nå dina mål i livet måste du lära dig att misslyckas. Ger du upp kommer du att stanna i utvecklingen och få ett trist och tråkigt liv. Att jag är den jag är trots att jag misslyckats som pappa, make, psykolog och författare beror på att jag försökt lära mig av alla mina misslyckanden.

När jag jobbat som skolpsykolog ett antal år ville jag skriva en bok som ger föräldrar stöd i föräldraskapet. Det första förlag jag kontaktade var mycket kritiska och ville inte ge ut boken. Efter en hel del övertalning fick jag namnet på den person som tyckte boken var så dålig. Jag åkte till henne i Göteborg, lyssnade på hennes kritik och skrev ett helt nytt manus. Sedan kontaktade jag i stället bokförlaget Libris. De tyckte att ämnet var intressant men att manuset inte var något vidare. Att bli författare var tydligen inte min grej. Kanske skulle jag satsa på att bli föreläsare i stället.

Jag skickade därför ett tjusigt reklamutskick till ett par hundra olika skolor och kyrkor. Ingen hörde av sig. Min självkänsla som redan var svag blev ännu sämre. Men jag hade samtidigt en stark önskan att skriva en bok och dela med mig av den kunskap och den erfarenhet jag hade.

När Libris sa att de gärna hjälper mig att omarbeta manuset tackade jag därför ja. Nu har jag givit ut elva böcker och varje år har jag glädjen att föreläsa för tusentals personer. Det hade aldrig blivit en enda bok och inte en enda föreläsning om jag gett upp när jag misslyckades. Framgång beror mer på träning, hårt arbete och att vi inte ger upp när vi misslyckas än på medfödd begåvning.

Känner du dig misslyckad när du får kritik bör du först tänka efter om det ligger det något i kritiken. Det kanske det gör och då ska du ta till dig det. Om du ofta slår ifrån dig kritik kanske du saknar självinsikt. Har du dålig självkänsla kanske du förstorar kritiken och tar den alldeles för allvarligt. Den kanske är överdriven eller ett uttryck för den andres dåliga humör eller lust att trycka ner andra.

Med en god självkänsla kan du se dina misslyckanden som en möjlighet för dig att växa. Tomas Edison som uppfann glödlampan hade den inställningen. När han och hans medarbetare efter tusen misslyckade försök inte lyckats få en glödlampa att fungera tyckte medarbetarna att de misslyckats och ville ge upp. Men då sa Tomas Edison: Vi har inte misslyckats. Nu har vi lärt oss tusen saker som inte fungerar. Jag har lärt mig mycket av mina misslyckanden, inte bara som författare utan också på andra områden i livet. Vad har du lärt dig av dina?

Läs mer: Så får du bättre självkänsla

 

Kommentera

Logga in eller registrera dig för att delta i diskussionen
ANNONS