Christina Halldorf är terapeut och Fixa kärlekens relationsexpert, Visa
Är det okej att fortsätta umgås med den ena parten efter en skilsmässa, eller kan det ses som illojalt? Foto: Unsplash Visa

Måste vi välja sida efter vännernas skilsmässa?

Släkt och vänner

Jag vill inte bryta kontakten med min systers exman, fast de har en jobbig skilsmässa bakom sig, är det illojalt mot min syster?

Anonyma läsarfrågan:

Hej Christina! Här är en man som undrar hur jag ska hantera skilsmässor i familjen. Min syster och hennes man skilde sig nyligen efter att ha kämpat med sin relation i flera år. Ingen av dem har träffat någon annan, men de har vuxit ifrån varandra och under skilsmässans förlopp har de blivit ganska bittra och besvikna på varandra. I dag vill de inte ha någon kontakt, och de har inga gemensamma barn som gör att de måste ses. För mig och min egen familj känns det konstigt att helt bryta kontakten med honom, en människa som funnits i vår familj i flera år. Hur ska vi tänka? Är jag illojal mot min syster om jag och min familj umgås med vår före detta svåger? Finns det några bra regler att hålla sig till i denna situation? / Svågern

Christina svarar:

Att navigera i sina nära relationer efter en skilsmässa kan vara ganska komplext, både för den närmaste familjen och för vännerna. Fram till skilsmässan har man stått båda parterna mycket nära, men sedan upplever många att man förväntas välja sida, inte minst om skilsmässan varit konfliktfylld.

Efter en turbulent skilsmässa kan det ibland finnas en part som man känner att man måste stötta, för att dennes värld rasat samman och förtvivlan är så stor. I de situationerna kan det vara mycket svårt att samtidigt ha en nära kontakt med den som orsakat smärtan genom ett svek av något slag.

Om det inte finns en felande part att ta visst avstånd ifrån, utan det handlade om att paret gemensamt fattade beslutet om att lämna den relation som de, trots att de kämpade, inte lyckades få liv i igen, är det en annan sak. I de situationerna är det lite enklare för familj och vänner att behålla sin kontakt med båda två.

Du frågar efter regler.

Det som är viktigt är att låta de kontakter man har ske öppet, så att din syster vet att ni har fortsatt kontakt och att din familj träffar hennes ex ibland. Däremot behöver man värja sig mot att bli något slags informatör, som för vidare information om den ene till den andre. Det kanske inte helt kan undvikas, men man bör hålla det på en sund nivå, för att inte det ömsesidiga förtroendet ska skadas. Det handlar väldigt mycket om att vara tydlig med hur man ser på sin roll och relation till den andre.

Det är inte ovanligt att den som är i sorg efter en separation överrumplas av den oväntat starka sorgen över en förlorad släkttillhörighet. För när man ingår ett äktenskap är det inte bara två personer som fogas samman, det är också två släkter. Man får en vidgad familjetillhörighet, och allteftersom åren går knyts i allmänhet de nya banden allt fastare. Till någon eller några blir banden starkare och närmare än till andra. Och din fråga är, om ni måste bryta ett sådant band på grund av skilsmässan?

Det finns inget skäl att bryta en vänskapsrelation som man verkligen önskar bevara, på grund av en skilsmässa, som jag ser det. Det kan uppstå komplicerade situationer, men det brukar vänskaper kunna hålla för.

Läs också: Min vän är otrogen mot sin partner – ska jag lägga mig i?

 

Om det finns barn i en relation, är det ännu viktigare att arbeta för att ha kvar kontakten till den förälder som inte längre är ingift i familjen. Barnen brukar må bra av att det finns människor som, precis som de själva, tycker om båda deras föräldrar och som erbjuder en plats dit konfliktens bränningar inte når.

En av de svåraste konsekvenserna av en separation är just den ensamhet, som är en följd av att man förlorat sin plats i sitt sociala sammanhang. Det är där en middagsinbjudan, en enkel fika på stan eller praktisk hjälp med sådant som är svårt att fixa själv kan betyda så mycket. Det finns ändå en tyngre ensamhet kvar att kämpa med för den som blivit ensam, den som handlar om att inte längre ha någon att dela sin vardag och sitt liv med.

Det går för det mesta inte att helt hoppa över tiden av förtvivlan, vrede och självömkan, men det finns all anledning att se till att inte dröja kvar där längre än absolut nödvändigt.

Man skiljer sig från en person som man från början var djupt fäst vid och självklart är det inte smärtfritt. Men på sikt kan även en sådan smärta klinga av och anklagelserna lägga sig till ro. Ibland kan man behöva en puff åt rätt håll av någon som står en nära, för att komma vidare och tillåta försoningens process att starta i ens inre.

Christina Halldorf

Läs mer: Stanna eller gå? Därför ska ni inte separera som första alternativ!

Kommentera

Logga in eller registrera dig för att delta i diskussionen
ANNONS