Din kompis är otrogen mot sin partner - så bör du agera

Otrohet

Otrohet drabbar inte bara den som väljer att svika, och den som blir bedragen. Även människor omkring kan hamna i svåra dilemman. Här handlar Fixa kärleken om vänskap och moral. Om att lägga sig i eller inte.

Fixa Kärlekens parterapeut Laila Dahl är ofta ute och föreläser om relationer och en del av hennes föreläsningar brukar behandla ämnet otrohet. Frågorna efteråt brukar vara många, men en av dem rör hur man ska agera om man upptäckt att någon annan är otrogen.

– Ska jag avslöja min vän, eller ska jag tänka att det här inte är min sak, undrar många. Det är en svår fråga som det inte finns något universellt svar på. Jag kan bara ge råd o hur man kan tänka, för att hitta svaret själv, säger Laila Dahl.

Otrohet är så otroligt förbjudet, och kanske extra tabu om man rör sig i en kyrklig miljö. Sådant kan vara kittlande att vilja skvallra om, och därför kan informationen om vad som pågår mellan två människor spridas på ett onödigt sätt, och utan omsorg om dem som är inblandande. Men det första man ska ha klart för sig när man förstår att någon är otrogen är att detta är en slags tragedi.

– Någon kommer förr eller senare att känna sig sviken och bli sårad.

– Därför är en upptäckt otrohet aldrig ett kul skvaller, säger Laila Dahl.

Det andra man bör göra är att försöka sätta sig in i hur man själv skulle vilja ha det, om man var den som blev sviken.

– Fråga dig om du hade velat veta vad som pågår, eller om du inte hade velat veta. De kan vara en bra ledstjärna.

Laila Dahl har suttit i samtal med många par där en otrohet uppdagats. När en person får veta att ens partner bedragit en, och att andra känt till det utan att ha sagt något, kan man ofta uppleva att man blivit dubbelt sviken. Både av partnern och av vännerna.

– Det här kan påverka en människas tillit till andra för lång tid framöver.

Om sveket sker i ett kristet sammanhang, där man ofta har ännu högre förväntningar på att vännerna ska hålla en hög moral och alltid vara sanningsenliga, kan fallet bli ännu större, menar Laila Dahl.

Läs också: Var går gränsen för otrohet?

Ändå är det fortfarande inte alltid givet att man genast ska berätta för en person att dess partner är otrogen. Ofta är det bättre, och mindre smärtsamt att sanningen kommer direkt från den som sviker, och inte via någon annan.

Om en vän själv väljer att berätta för dig att den är otrogen mot sin partner, bör du därför alltid uppmuntra allt som leder till att din vän tar tag i sin situation.

– Var noga med att inte vara dömande, men uppmuntra alla steg som leder din vän mot att vara mer sann. Både mot sig själv och gentemot sin partner.

Som vän kan man i dessa lägen också behöva vara lite tuff och bestämma sig för att inte tumma på det som känns rätt för en själv.

– Man är till exempel aldrig skyldig att ljuga och täcka upp för någon annan.

Man kan också använda sig själv för att sätta lite press på den som är otrogen att agera i rätt rikting.

– Säg till din vän som är otrogen att ”nu när jag vet det här sätter du mig i en svår situation. Jag vill inte gå runt och känna mig falsk mot din partner”. Uppmuntra din vän att ta tag i situationen, eftersom den är ohållbar för alla.

Kommentera

Logga in eller registrera dig för att delta i diskussionen
ANNONS