Per-Jakob och Annika Lindahl. Visa
Maria och Mattias Ottestig. Visa
Frida och Samuel Rönnbrink Visa

Måste vi som gifta be tillsammans?

Tro i relationen

Tre par svarar.

Per-Jakob och Annika Lindahl:

Vi har varit gifta i drygt ett år och brukar be tillsammans. Det känns mest naturligt när vi står inför något och känner oss maktlösa, då kan man behöva lägga det man tänker på i Guds händer. Oftast ber vi i sängen innan vi ska somna eller om vi är på någon riktigt vacker plats. Men även om vi är tillsammans med vänner. Vi ber högt och bjuder in Gud och formulerar våra tankar till varandra.

Att ha en gemensam relation med Gud stärker vår egen relation. Det ger oss ett helikopterperspektiv och en känsla av hopp eftersom han ser det större perspektivet. När vi inte ser vad som ska hända ser Gud åt oss. Om man vill börja be med sin partner kan det kan vara bra att börja i ett större sammanhang, man kan till exempel gå till förbön tillsammans eller gå med i en bönegrupp.

Maria och Mattias Ottestig:

Att be tillsammans förenar och ställer in ett gemensamt fokus. Det hjälper och stärker att få lyfta vardagsproblem, trötthet, omsorg om barnen med mera till en ”högre nivå”, där man på sätt och vis själv får släppa det egna taget lite. Det är svårare för oss att vara osams när vi ber ihop. Och om vi är osams blir det i alla fall inte värre!

Vi har länge haft som vana att be ihop när vi lägger oss på kvällen och har då brukat turas om att ”leda” varannan kväll. Det har varit en fungerande rutin för oss eftersom vi oftast lägger oss samtidigt. Och vi visar också för varandra att vi tar ett gemensamt ansvar för vårt böneliv. Det gäller bara att inte fastna för lång stund vid frågan ”vem bad i går egentligen?”

Frida och Samuel Rönnbrink:

Vi tycker det är jättebra att avsluta varje kväll med att be tillsammans. Det känns viktigt att få tacka Gud för dagen och att be om ledning för morgondagen. Vi ber också för våra nära och kära och särskilda saker som just nu finns omkring oss. Vi tycker det är viktigt att be tillsammans som par, men man behöver även ta sig tid för egen bön under dagen.

Vi upplever att vi när vi delar böneämnen kommer närmare varandra. Att hitta en rutin för att be är som att skapa en rutin för träning. I början behöver man påminna sig, men efter ett tag kommer det av sig själv.

Kommentera

Logga in eller registrera dig för att delta i diskussionen
ANNONS