Du och ditt liv kan förändra världen Visa

Dogge Doggelito: Så får du bättre koll på dina pengar och utgifter

Må bra Livet med Gud Vardagsliv

Om vi verkligen hade lyssnat på våra andliga kompasser, hade vi kanske gett andra gåvor.

Det är januari. Månaden när många av oss får en chock då vi tittar på vårt bankkonto. December var fylld av mat, fester, fyrverkerier och sist men inte minst massor av julklappar. Egentligen är det märkligt, att vi denna månad då vi firar Jesu födelse, går runt som yra höns höga på den kommers som Jesus förkastar. Men det är inte för att vi är idioter, utan för att vi fått för oss att pengar och materiella ting är sammankopplade till vår identitet. Ja, till och med till vårt människovärde.

En Michael Kors-klocka till en trettonåring blir helt plötsligt världens bästa ide. För visst är hon värd en klocka för 3 000 kr?

Jesus budskap handlade om att leva närmare Gud. Om att öppna våra hjärtan för livets mirakler och lyssna på den helige Anden. Kan vi i ärlighetens namn säga att vi lyssnade på den heliga Anden, vår andliga kompass, när vi konsumerade i onödan? Om vi verkligen hade lyssnat på våra andliga kompasser, hade vi kanske gett andra gåvor till varandra än det materiella. Och hade vi köpt något materiellt så hade det varit till människor som inte har något.

En av mina bästa vänner, som verkar ha en stark andlig kompass, förklarade för mig att pengar och materiella ting inte är problemet. Problemet är vår relation till pengar. Min vän menar att vi genom att få insikt i relationen till våra finanser också kan få andlig insikt.

Det farligaste med pengar är när vi drar ett likhetstecken mellan pengarna på bankkontot och vårt eget värde som människor. Hon menar att det är lika förödande för en rik person att göra detta som det är för en person med skulder.

Oavsett vad din sanning är, kan du genom andliga övningar komma ett steg närmare en ny och sundare relation till pengar.

Här är tre andliga övningar som förändrat min relation till pengar.

  • 1. Gör en lista på alla rädslor som är kopplade till pengar. Läs listan högt och be Gud om vägledning. Tacka Gud för att han kommer visa vägen.
  • 2. Gör en lista på allt du äger, som du kan vara tacksam över. Be till Gud att hjälpa dig att hitta ännu fler möjligheter till att pengar ska fortsätta komma in.
  • 3 Utmana dig själv att ge pengar till en organisation eller verksamhet som berör ditt hjärta. Donera varje månad. Att skänka pengar till en verksamhet som får ditt hjärta att sjunga får som bieffekt att din relation till pengar går från en känsla av brist till en känsla av tacksamhet.

Oavsett hur din ekonomiska situation ser ut kan vi lugnt säga att vi inte alltid kan ha kontroll över hur pengar flödar in till oss. Däremot kan vi ha koll på hur pengar flödar ut. Dessutom kan vi ändra vår relation till pengar. Syna dina rädslor, känn tacksamhet och lyssna till din inre kompass.

Kommentera

Logga in eller registrera dig för att delta i diskussionen
ANNONS