Ge Sveriges äldre den vördnad de förtjänar Visa

Ge Sveriges äldre den vördnad de förtjänar

Vardagsliv

Till och med i fattiga länder hjälper man de äldre i första hand, skriver Dogge Doggelito i en debattartikel.

Ordet senil kommer av latinets senex, som betyder gammal. I de flesta kulturer känner man vördnad för de äldre. Så inte i Sverige, tyvärr. Här har ordet senil antagit betydelsen dement, ovärdig, lämplig att göra sig av med.

I Värmdö kommun utanför Stockholm har man flyttat pensionärer till containrar. Tydligare kan det inte bli. Tolv kvadratmeter utan plats för rullator och kallt så de gamla inte kan sova. Människovärdet urholkas varje dag i Sverige för den ”tärande” generationen. Många gamla är deprimerade och försöker eller lyckas ta sina liv. Dessutom är de fattigare än någonsin. Enligt Hyresgästföreningen kommer pensionärer inte ha råd att ha ett eget boende i framtiden. Var femte pensionär i Stockholm är fattig och många är tvingade att äta på Stadsmissionen.

Detta är den generation som upplevt ”fattig-Sverige” och som byggde upp vårt land, från ett u-land till en modern välfärdsstat. De har betalat miljoner och miljoner i skatt under sina långa arbetsliv. Många av dem har jobbat sedan de var 12-15 år och de har inte för vana att klaga. I En kommun i Skåne ville pensionärerna ha wi-fi på äldreboendet för att kunna betala sina räkningar själv och ha kontakt med omvärlden. Men det blev nej till internet ungefär som i fängelset.

I Trelleborg får de äldre gröt eller fil till middag, för det ska sparas och så klart sparar man på de svagaste, de som inte kan säga ifrån. I Krokom blev det varm korv på nyårsafton, fast man blivit lovad fest. Olle i Malmö hade önskat julmat, men han fick ingen mat alls till jul för hemtjänsten hade glömt bort honom. 75 000 pensionärer är undernärda i Sverige och 15 000 riskerar svält. I många andra kulturer skulle detta vara otänkbart, ja, det skulle inte förekomma alls, inte ens i fattiga länder! Där har man den utvidgade familjen, och man hjälper de äldre i första hand eftersom de är respekterade. Man äter också bättre mat än varmkorv. I de så kallade blå zonerna där många blir 100 år eller äldre äter man ofta egenodlad giftfri mat.

I dessa kulturer är den sociala kontakten över generationsgränserna viktig och flera generationer lever och äter tillsammans. Det sägs att en fattig familj i Italien äter bättre mat än drottningen av England. Eftersom fler och fler blir äldre i Sverige är det väl dags att vi omvärderar synen på gamla människor. Många barnbarn berättar hur mycket en farmor eller morfar betytt för dem. Det är en generation som har mycket att berätta för oss.

Nu kan vi passa på att visa vår djupa respekt och uppvakta dem på Alla hjärtans dag och samtidigt praktisera vår kristna syn på människovärdet.

Kommentera

Logga in eller registrera dig för att delta i diskussionen
ANNONS