Elina Wetterud Nordell. Visa
David Sirviö. Visa
Henrik Casselbrant. Visa

Fråga: Hur stöttar du dina barn i skolan?

Föräldraskap Tonåringar

Vi har frågat tre föräldrar hur de stöttar sina barn i skolan.

David Sirviö, Malmö, pappa till tre barn på 3, 7 och 13 år
Vår äldsta dotter är ganska ambitiös och har bra koll på saker själv, men hon vill gärna ha med oss mycket i sitt skolarbete. Vi tycker det är roligt att läsa uppgifter tillsammans, för då får vi reflektera över saker ihop och dessutom repeterar vi sådant vi själva läste för länge sedan man kanske har glömt. Eftersom hon är så ambitiös har vi pratat en del med hennes lärare och med vår dotter om att hon måste pressa sig lagom och behålla glädjen i studierna. Vi tycker också det är viktigt att stötta när det gäller.

Henrik Casselbrant, Sollentuna, pappa till tre barn på 13, 16 och 20 år
Olika barn har olika behov av stöd. Men man behöver alltid vara närvarande som förälder. Utgångspunkten är att låta barnen göra sitt jobb. Lära dem att ta ansvar för sin utveckling. På samma sätt är varje barns förutsättningar olika. Så att ställa krav på ett visst betyg eller att jämföra med andra är ”no-no”. Söndag kväll har vi en familjestund och då går vi igenom veckan tillsammans och har andakt. Där kollar vi av att barnen planerar vad de behöver göra. Ibland behöver de extra hjälp med läxor.

Läs mer: Alf B Svensson: Säg till barnen att skolan är viktig

 

Elina Wetterud Nordell, Stockholm, mamma till tre barn på 12,14 och 17 år
Vi vill med nyfikenhet se barnet. Med barnets förtroende har vi en chans att de kan berätta vad som händer i skolan. Med levande samtal, att själv bjuda in barnen i det vi tycker är svårt eller har problem med, blir ett sätt att dela livet och skapa förtroende.
När det gäller läxor har vi haft ”Wi-fi-fri tid” för hela familjen, då har det passat bra att göra läxor. Vi kan behöva klura på vad barnet behöver stöd i. Är det kunskapsinhämtning, att komma igång, att sänka kraven, att hitta strategier?

Kommentera

Logga in eller registrera dig för att delta i diskussionen
ANNONS