http://tv.dagen.se/foraldrar-beratta-mera-for-era-barn

Fråga: Vad brukar du berätta för barnen ur ditt liv?

Föräldraskap Barn och tro

Tre föräldrar delar med sig av berättelserna från det egna livet som fångar barnens uppmärksamhet.

Johanna Wallhuss 44 år, Västerås, mamma till Oscar, 8 år:

Jag brukar berätta om vad vi gjorde när vi var små och var i vår sommarstuga. Jag berättar om alla våra lekar som jag lekte tillsammans med mina syskon. Min son har inga syskon så han tycker det är spännande. Jag berättar om hur min bror gärna bestämde vad vi skulle göra och så gjorde vi det. Vi gömde och grävde ned saker, vi cyklade och badade i en sjö som inte finns där mer i dag, och så plockade vi jordgubbar. Oscar tycker om att höra om hur våra gränser var lite friare på den tiden. Vi bodde ju på landet och fick klättra i kojor och hoppa på klippor. Ibland testar jag och Oscar hur det är att cykla en liten bit utan cykelhjälm, för det var ju så vi gjorde när jag var liten. Allt var inte så kontrollerat och ordningsamt på den tiden.

Jimmy Guldstrand, Stockholm, pappa till Leah, 8 år; Ellie, 5 år; Penny, 4 år:

Mina barn har hört mig berätta om när jag skar upp knät när jag var typ elva år gammal. Jag bodde i USA och skulle hoppa ned i ett slags hål och plocka upp en boll. Sedan fick jag sy 27 stygn. Jag har visat barnen ärren och pratat om det. Det kanske är lite skryt när jag berättar det, men framför allt använder jag det när barnen gnäller för att de gjort sig lite illa. De har också fått höra att jag betraktades som väldigt energisk när jag var liten och att mina föräldrar brukade skicka ut mig och springa några varv runt huset. Om jag sedan inte var tillräckligt soft när jag kom in så blev det ofta två varv till. Sedan pratar vi mycket om vad min farfar gjorde i sin barndom. Han gjorde bus som jag aldrig vågade göra.

Thomas Nyman, Sollentuna, pappa till Maja, 12 år; Rut 10 år; Ines, 6 år:

Mina barn gillar att höra om vilka artister jag har spelat och sjungit med och vilka kända personer jag har träffat. Jag har ju hållit på en del med politik, men man kan väl säga att inför barnen smäller det inte lika högt med Alf Svensson som om man har träffat Pernilla Wahlgren eller Carola. Barnen gillar inte att höra om att vi bara hade två kanaler på tv:n när jag var liten, eller att vi lekte med kottar. De har egentligen ganska dålig koll på hur gammal man är. En gång fick jag frågan om pingis fanns när jag var liten.

Läs mer: Föräldrar, berätta mer för era barn!

Kommentera

Logga in eller registrera dig för att delta i diskussionen
ANNONS