Ge mig en fridag för dumma föräldrar!

Blogg Föräldraskap

Malin Aronsson om livet som frågande fotbollsförälder.

Fotbollsmatchen är i full gång. Tioåringarna som för bara något år sedan sprang som yra höns över planen och dessutom stannade till för att hjula när de fick lust är i år helt fokuserade på bollen. De passar till varandra och håller sina positioner. Jag, Sveriges sämsta fotbollsmamma är så nöjd med mig själv för att jag lärt mig så pass mycket att jag förstår att min dotter spelar vänsterback. Det är därför hon ser lite irriterad ut, för hon är hellre center.

”Kom igen BP”, ropar jag uppmuntrande.
Det är ungefär vad jag vågar skrika. Bredvid mig står en sådan där super-fotbollsmorsa som verkar ha koll på allt. Hon kan ropa mer avancerat:
”Akta rygg! Kom igen nu tjejer, hitta ytor, sätt lite press!”
Nu avbryter hon sig och tittar på mig:
”Ursäkta en jättepinsam fråga, men har de börjat med offside ännu?”
”Ingen aning säger jag och rycker på axlarna.”
Jag blir tyst och tänker. Om det där var en dum fråga, då skulle hon få höra min. För vad är ens offside? Jag lär mig aldrig.

Någon ännu mer avancerad fotbolls-förälder lite längre bort i ledet upplyser oss alla om att våra tjejer är för små för offside. Så egentligen borde jag släppa detta nu. Men jag känner mig irriterad. Varför ska en mamma behöva be om ursäkt för att hon har en fråga om offside? Varför ska man alltid låtsas ha koll inför varandra? Det känns ofta som om jag smyger runt i mina barns sportsammanhang och försöker göra rätt. Och jag har sannerligen varit förvirrad. Under en av matcherna i början stod jag visst på fel sida och hejade, bland avbytarna och tränarna. Sen sa min son till mig.
”Mamma, ser du de andra föräldrarna?”
Han pekade över planen och klappade mig tröstande på axeln så att jag inte skulle känna mig dum. Han vet ju att fotboll aldrig har varit min grej. Men han vet också att jag försöker. Det måste väl vara det som räknas? Att man visar sina barns sport lite intresse då och då? Om man ser det så är ju en fråga om offside ett tecken på kärlek.

Så. Jag har en idé. Ska vi utlysa en fridag för fotbollsföräldrar? En dag då vi kan få ställa alla dumma frågor vi gömmer på innan säsongen är över. Jag skulle börja med den om offsiden. Sedan skulle jag reda ut vilka föräldrar som hör ihop med vilka barn. För det är också en grej jag låtsas att jag vet. Jag slår vad om att en del av er inte har någon aning om vem som är min unge heller. Erkänn? Vad säger ni? Ska vi ta det i halvlek på lördag?

Kommentera

Logga in eller registrera dig för att delta i diskussionen
ANNONS