Familjen Stenumgaard: Sara, Peter, Helena och Jacob samlade i samband med Peter och Helenas vigsel den 1 december. Vigselförrättare var Anders Ekstedt, pingstpastor i Linköping. Foto: Privat Visa

Helena och Peter gifte sig igen efter 17 år som skilda

Singelliv Skilsmässa

Helena Stenumgaard: “Det är verkligen bara Guds nåd att vi hittat tillbaka till varandra.”

I åtta år har Helena Stenumgaard rest över hela Sveriges land och föreläst om det som ligger starkt på hennes hjärta, nämligen om att lämna New Age och nyandligheten och följa Jesus. Det är en resa hon själv upplevt i allra högsta grad och det var också detta jag som reporter hade trott att intervjun skulle komma att handla om.

Men knappt hade vi kommit till den inledande faktarutan innan det huvudsakliga samtalsämnet visade sig bli något annat. Helena berättar nämligen att hon gifte om sig i december, med samme Peter som hon skilde sig från för 17 år sedan.

– Våra barn visste ingenting den där decemberdagen. Vi sa att vi skulle gå ut och äta tillsammans, hela familjen, och bad dem att klä sig i något finare än jeans. När vi närmade oss kyrkan som ligger strax utanför Linköping förstod vår dotter att vi skulle gifta oss igen och hon började gråta, berättar Helena.

Det blev en otroligt lycklig stund med många tårar, bara den allra närmaste familjen närvarande. Den som kanske grät mest av allihop var pingstpastorn Anders Ekstedt, som följt familjen under alla år och som även barnvälsignat paret Stenumgaards son och dotter.

– Vi ville göra detta bara för vår kärnfamilj, för våra två barn som fått vara med om så mycket under dessa år, säger hon.

– Våra föräldrar jublade och utropade att ”Så bra, då kan vi ta fram bröllopskortet igen!”, skrattar Helena.

Sedan vigseln har det också varit mycket familjefokus för Stenumgaards. Helena har inte rest runt och föreläst som hon gjort de senaste åren. Peter, som skrivit böcker om tro och vetande, har dock fortsatt sitt skrivande.

– Vi upplever att Gud återupprättar vår familj, jag tror vi behöver den här tiden, att bli ett i anden.

För tillfället är det som att de befinner sig i ”Herrens bootcamp” (träningsläger) och inväntar ”marschorder”, menar Helena. Hennes självupplevda erfarenheter av New age och hur hon lämnade det år 2005, i kombination med ett pågående bokmanus av maken Peter, kan vara början på ett nytt uppdrag.

– Där jag talar utifrån mina upplevelser där gräver Peter mer på rotnivå. Det blir ett komplement och på det sättet tror jag vi kan nå olika kategorier av människor.

Till vardags arbetar hon annars som ögonsjuksköterska och maken Peter är teknologie doktor och professor. Efter bröllopet flyttade Helena ut ur hyreslägenheten och in i Peters trerummare.

– Vi fick knyckla ihop våra respektive hem på 70 gemensamma kvadrat.

Ni har hållit kontakten under alla år och även setts på högtider, men har ni fått ta hjälp utifrån när ni nu valt att leva tillsammans som gifta igen?

– Vi har bett mycket tillsammans, både innan och nu efteråt. Den helige Ande är egentligen den bästa själavårdaren och terapeuten. Det är verkligen bara Guds nåd att vi hittat tillbaka till varandra och, icke att förglömma, andra kristna syskons förböner för oss.

50-årsdagen kommer att firas i familjens hägn, tillsammans med barnen. Peter har planerat en kortare resa för sin jubilerande hustru, varthän har inte Helena fått veta. Hon vet inte heller vad som ligger framför, hur hon inleder ”andra halvan” av sitt liv. Det hon brinner för är att få se människor bli förvandlade av Jesus.

– Vi längtar efter att få göra Herrens vilja med våra liv. Vad vi gör, det får Gud avgöra och bestämma.

Helena Stenumgaard

Aktuellt: Fyller 50 år den 15 maj.

Familj: Dottern Sara, 25, sonen Jacob, 23 och maken Peter.

Firar: Med närmaste familjen.

Önskar: Att bara få vara med Peter och barnen.

Intressen: Älskar att cykla på racercykeln, gärna Vätternrundan. ”Det finns inget avstånd som är för långt för cykeln”.

Favoritbibelord: ”När Jesus pratar om en liten tid. Att vi får sätta vår tid till hans förfogande.”

Kommentera

Logga in eller registrera dig för att delta i diskussionen
ANNONS