Tre föräldrar svarar: Hur är man en bra förälder?

Föräldraskap Barnuppfostran

Tre föräldrar svarar.

Jakob Harknäs, pappa till två pojkar, 8 och 10 år. Bor i Sollentuna.

– Det viktigaste är att vilja sitt barn väl. Jag tänker att lyhördhet är en bra egenskap. Sen är det förstås självklart viktigt att jag älskar mina barn. Jag tror att rutiner och lyhördhet är en bra kombination.

Det svåraste med att vara en bra förälder är att man så ofta upplever sig som otillräcklig som förälder. Samtidigt är det nog bra att lära sig att man inte kan göra mer än att försöka så gott man kan. Jag tror faktiskt att det räcker längre än man tror.

Emilia Sundström, mamma till Leah, 11 år. Bor i Strängnäs.

– Jag tror att det är viktigt att man förstår att barnet är en egen individ, en egen person som inte tillhör mig. Jag tycker också att det är viktigt att kunna säga förlåt när man har gjort fel som förälder. Jag vill vara sann i relationen till mitt barn. Jag tycker också att gott föräldraskap handlar om att vara en förebild som människa. Att våga inse vilka brister man har i sitt eget liv, och bli medveten om dem så att man inte automatiskt överför dem till sitt barn.

Mattias Sundgren, pappa till August, 3 år, Julius, 10 år och Amadeus, 11 år. Bor i Käglinge.

– Att vara en bra förälder är att visa kärlek till sina barn. Om man har flera barn är det viktigt att acceptera att varje barn behöver bli bemött på sitt sätt. Föräldraskap handlar också om att våga sätta upp regler. För oss är det just nu aktuellt med regler kring spelande. Vi försöker förklara för våra barn varför vi till exempel inte vill att de laddar ned våldsamma spel med 18-årsgräns och varför vi vill att de ska ta pauser. Det brukar funka. När jag känner att jag gör fel som förälder brukar jag tänka att bara barnen får tillräckligt mycket kärlek så blir det nog folk av dem ändå.

Kommentera

Logga in eller registrera dig för att delta i diskussionen
ANNONS