Hur snygg är du på en skala?

Blogg Barnuppfostran

På nätet, bland barn, pågår lekar som vi aldrig skulle acceptera bland vuxna.

Föreställ er följande scenario:

Jag och min man är på en kul vuxenfest. Vi minglar och småpratar om ditten och datten. Om utlandsdrömmar, semesterplaner och renoveringar. Vi skrattar åt husdjur som rymt och barnens hysteriska klasskasse-insamlingar. Vi delar med oss av numret till vår frisör och bestämmer att vi ska börja spela innebandy tillsammans med någon. Här och där i rummet faller vi in i allvarligare saker. Någon berättar att den blivit sjukskriven för utbrändhet och någon pratar ut om sin mammas begynnande demens.

Mitt i detta klingar en av kvällens gäster, en man, i glaset. Han har kommit på en liten lek.

– Jo, nu skulle jag vilja att alla kvinnor här inne ställer upp sig på en lång rad. Kom och ställ er här, mitt framför mig, så att jag och alla ser er. Sen ska jag sätta betyg på hur snygga jag tycker att ni är. A-F. A för snyggast och mest välbehållen. F för den som har tappat stinget. Kom igen tjejer, det blir kul!

Eller? Nej. Inte särskilt kul alls.  Det är för väl att  jag bara hittade på det. Att det aldrig skulle hända. Inte bland vuxna. Inte i det verkliga livet. Men bland barn och på nätet, där händer det.

Häromdagen råkade min tonårsdotter i förbifarten berätta om en slags lek som pågår i sociala medier bland killar som är något yngre än henne. Den går till så att en kille uppmanar alla tjejer i hans nätverk att skicka in en bild på sig själva. ”Skicka till mig, A till F”. Så lyder uppmaningen.

Och tjejerna skickar. Fråga mig inte varför. Men de skickar.

Sedan tar killen sig en ordentlig funderare och studerar tjejernas bilder. Och så graderar han. Han skriver in betyget i ett slags filter över bilden på tjejen, och så lägger han ut den.

”Moa:C. ” ”Meja:A” och ”Frida:F”.

Tänk er. Och nu hittar jag inte på.  Det är på riktigt. Idag 2018.

När Metoo snurrade som mest tänkte jag att nu förändras allt. Och jag vet att mycket är annorlunda efter denna fantastiska revolt. Men inte allt, det måste vi komma ihåg.

Det kommer alltid att komma nya obetänksamma tonårspojkar, som inte förstår hur det går till när tjejer blir objekt. Det kommer alltid att finns Frejor och Fridor som behöver bekräftelse. Så i dag – gå hem och prata med din tonårskille. Påminn honom om att alla tjejer kunde ha varit hans syster. Och att skönhet inte kan graderas. Eller värderas. Och om du har en dotter, se henne i ögonen. Påminn henne om att hon är ett A. Alltid. Vad någon annan än säger eller lägger ut. Kram.

Kommentera

Logga in eller registrera dig för att delta i diskussionen
ANNONS