Margaretha Östlund, 70, och Lars-Gunnar Granudden, 75, gifte sig mitt i gudstjänsten. Foto: Thomas Ljungberg Visa
Vigselakten. Foto: Mats Hemmingsson Visa
Ringväxling. Foto: Mats Hemmingsson Visa
Förbön under vigselakten. Foto: Mats Hemmingsson Visa
Grattiskram. Foto: Mats Hemmingsson Visa
Vigselförrättaren Gustav Sjöqvist. Foto: Thomas Ljungberg Visa
Karin Valinder, barn- och familjepastor. Foto: Thomas Ljungberg Visa
Brudbuketten. Foto: Thomas Ljungberg Visa
I kyrkan. Foto: Thomas Ljungberg Visa
Spettekaka. Foto: Mats Hemmingsson Visa
På bröllopsfesten. Foto: Mats Hemmingsson Visa
Bröllopstårta. Foto: Mats Hemmingsson Visa
Bröllopsglädje. Foto: Mats Hemmingsson Visa

70- och 75-åring överraskade församlingen med bröllop

Livet med Gud

Kyrkobesökarna i Aspnäskyrkan i Järfälla fick sig en riktig kärlekschock under söndagens gudstjänst.Lagom till Alla hjärtans dag passade Margaretha Östlund, 70, och Lars-Gunnar Granudden, 75, på att gifta sig – mitt i gudstjänsten.

– När brudparet vände sig mot församlingen kom jublet.

Gustav Sjöqvist, föreståndare i Apsnäskyrkan berättar upprymt om söndagens kärleksfest.

– Vi hade sagt att det skulle bli en överraskning. Men förutom de närmaste anhöriga var det ingen som visste vad som skulle hända.

Se också: Här ger Lars-Gunnar och Margaretha sina löften inför förvånad församling

Plötsligt spelades brudmarchen

– Ungefär en kvart in i gudstjänsten började organisten att spela Mendelsons brudmarch och brudparet kom in tillsammans med två barnbarn som brudfölje. Det blev en väldigt fin vigsel, där de gav varandra löften och man kunde se i församlingen att ögonen inte riktigt var torra.

– Efteråt bjöd Maggan och Lars-Gunnar på fin bröllopstårta. Det var verkligen party, berättar han.

Har knappt vågat drömma om vigsel

För brudparet själva är söndagens vigsel något de inte hade vågat drömma om för några år sedan. Margaretha Östlund blev änka för sex år sedan och tre år senare blev Lars-Gunnar Gran­udden änkeman. Ingen av dem hade haft några tankar på att hitta kärleken på nytt.

– Ja, hörrudu. Det här trodde jag inte. Att jag skulle få uppleva kärleken igen på äldre dagar. Vi har ju båda två varit gifta och levt i kärleksfulla äktenskap i många år. Och så får man stå här igen. Det är fantastiskt, konstaterar Lars-Gunnar.

Och han får medhåll av Margaretha.

– Jag är helt överrumplad. Jag hade över huvud taget inte tänkt på att jag skulle kunna träffa en ny man, och kunna älska och bli förälskad. Gud har överraskat oss, utbrister hon.

Hur är det att hitta kärleken på nytt på äldre dagar?

– Det har känts så naturligt. Man behöver inte göra sig till, man får vara som man är, säger Margaretha.

När Dagen nårbrudparet har de precis skrivit kotrakt på en ny och gemensam lägenhet. Nu befinner de sig på Ikea i Barkarby och faktum är att just denna plats spelar en viss roll i parets kärlekshistoria.

Kände till varandra på avstånd

Lars-Gunnar och Margaretha hade inte umgåtts privat tidigare, men de kände till varandra från Aspnäskyrkan och RPG-kören där de båda var med och sjöng.

Efter en söndagsgudstjänst skulle de var för sig gå ut och äta och konstaterade att de lika gärna kunde ta en bit mat tillsammans.

– Det var en ren slump. Vi skulle gå och käka samtidigt, så vi sa att vi går upp på Ikea och äter ihop i stället, berättar Lars-Gunnar.

– Vi knallade dit och hamnade på en annan restaurang i närheten. Vi trivdes direkt tillsammans, fortsätter han.

När förstod du att det var kärlek?

– Det förstod jag nästan på en gång. Tidigare har det nästan känts lite gruvsamt när jag tänkt på hur det skulle vara att träffa en kvinna igen. Men det här kändes helt naturligt.

Söndagslunchen ägde rum 12 april 2015. Därefter följde fler möten och känslorna växte.

– Vi träffades mer och mer och upptäckte att vi trivdes ihop och att vi älskade varandra. Våra barn och familjer har hela tiden varit stöttande och glada att vi funnit varandra. Förra nyårsafton tog vi steget förlovade vi oss, berättar Margaretha.

Gudstron viktig
Det är tydligt att paret har roligt tillsammans och de betonar att gudstron är en viktig beståndsdel i relationen.

– Vi tar promenader, sjunger i RPG-kören ihop och så ber vi tillsammans, berättar Maggan.

Hur kom ni på idén att överraskningsgifta er mitt i söndagsgudstjänsten?

– Maggan är lite mer frimodig än jag. Jag ville väl kanske göra det lite diskretare. Men mina barn sa att ni får absolut inte fara i väg och gifta er någonstans och det här är ju en plats som betyder väldigt mycket för oss. Så vi pratade med vår pastor Gustav och han var positiv, säger Lars-Gunnar.

Svårt att hålla allt hemligt

För pastorsteamet i Aspnäs­kyrkan har det varit en spännande utmaning att hålla söndagens överraskningsbröllop hemligt för församlingsmedlemmarna.

– Det har gått bra. Vi har hållit det i en liten krets. Och det blev verkligen en överraskning och en fest för hela församlingen, säger Gustav Sjöqvist.

Han får medhåll från kollegan, barn- och familjepastorn Karin Valinder.

– Det här blev naturligt sätt att undervisa om äktenskapet. Vi hade ett femtiotal barn från söndagsskolan på plats. Jag tycker att det känns jättefint att Maggan och Lars-Gunnar valde att dela den här stora dagen med församlingen, säger hon.

Nu börjar nya livet
För brudparet själva väntar nu ett nytt liv tillsammans. Ett köpeskontraktet på en ny och gemensam lägenhet är påskrivet och ringarna som träddes på i söndags blänker som en påminnelse om att sann kärlek inte har något bästföredatum.

– Det är Gud som har sammanfört oss, så känner vi båda två, konstaterar en lycklig Margaretha Östlund.

Kommentera

Logga in eller registrera dig för att delta i diskussionen
ANNONS