Andreas och Lina Nielsen blev kära i en cab

Vardagsliv

Makarna Andreas och Lina Nielsen leder Sveriges snabbast växande församling, Hillsong Sweden. Deras gemensamma resa började för drygt 15 år sedan, i en cab på väg till Nyhem.

Det är en junidag i början av 2000-talet. I en cabriolet längs E4:an på väg till Mullsjö sitter en långhårig ungdomspastor och en fem år yngre hiphopklädd bibelskolestudent. Mindre än ett dygn tidigare satt de på sin första dejt och hon berättade att hon skulle åka minibuss till Nyhem. Han hade inte alls tänkt åka dit egentligen, men hörde sig själv säga: Åk i min cab i stället.

Till en början var hon, som vuxit upp som missionärsbarn i Afrika, inte särskilt imponerad vare sig av bilen eller av killens gentlemannamanér. Men de fick i alla fall några timmars pratstund. Sedan försvann hon med sina tjejkompisar och han åkte de 35 milen tillbaka till Stockholm.

Drygt 15 år senare möts vi på Hillsongs kontor på Östermalm i Stockholm. Andreas och Lina Nielsen är i dag gifta och huvudpastorer i Hillsong Sweden. När vi kliver in i det som mer liknar ett stor vardagsrum med soffor, öppna ytor och hockey på storbild, springer en blond, liten tjej in samtidigt.

– Hey babe, I love you, hur var skolan? säger Andreas och ger dottern Angelina en kram.

Läs mer: Andreas Nielsen: Levande hund eller dött lejon?

 

Andreas och Linas äldsta dotter Selina Jo är också på plats, liksom hunden Spike, som har tappat ett öga. Det märks att familjen är sammansvetsad. Lina och Andreas är avslappnade och bjuder på sig själva. När de träffades på Karisma Centers bibelskola levde de dock helt olika liv.

– Det bästa du visste var att sitta i en trång lägenhet och äta varma mackor med massa kompisar, men jag ville gå på fin restaurang, säger Andreas som tidigt flyttat hemifrån och bott flera år i USA.

Inspirerad av dejtingkulturen i landet i väst bjöd han ut Lina, utan att de pratat med varandra innan. Lina, som bara tänkt på Andreas som ungdomspastorn ”som alltid gled in med en take away-kaffe i handen” blev chockad.

– Jag tänkte: Vad vill han? säger Lina.

– Jag ville ta en fika, ler Andreas.

Fikan blev starten på en sommar av umgänge, men sedan tog det stopp. Ålderskillnaden gjorde sig påmind och de fortsatte som vänner. Men sedan dök en amerikan upp. Han hade också upptäckt Linas charm.

– Min kompis Aaron Jayne predikade på en nyårskonferens vi hade och Lina ledde lovsång. Under sista mötet böjde sig Aaron fram till mig och frågade om jag fortfarande dejtade Lina. För om jag inte gjorde det, ville han bjuda ut henne. Och då lackade jag. Jag kände: Här ska ingen sno någon. Och samtidigt kände jag att jag höll på att missa en jättechans.

Läs mer: Andreas Nielsen: Omöjligt att älska utan att vara generös

 

– Så jag tog Lina backstage och sa att jag inte ville leva livet utan henne. Jag frågade indirekt om hon ville gifta sig med mig. Så här i efter hand kanske inte det är något jag skulle rekommendera andra att göra.

Lina var i chock.

– Jag svarade bara: Jag vet inte. Lite senare fick jag ett sms av Andreas där han skrev: Många chanser kommer igen, men den här varar inte för alltid.

Dagen därpå träffades de för att prata och Lina kände att hon inte ville förlora Andreas. Och Andreas lovade att göra henne lycklig. Det här var i januari. I april samma år var de förlovade och i augusti gifte de sig.

Vad föll du för hos Lina?

– Det var ju hiphopkläderna, säger Andreas och ler.

– Nej, men Lina var annorlunda. Hon var genuin och hade tidigt valt sin egen väg. Lina var otroligt vacker, renhjärtad och god. Dessutom föll hon inte för saker som hade funkat på tjejer tidigare, som att jag var pastor eller hade långt hår.

Och vad föll du för hos Andreas?

– Lägg ut texten nu, retas Andreas.

– Det var när Andreas öppnade upp sig, vågade vara ärlig och berättade om sin bakgrund som jag såg vilken fin människa han är. Dessutom var det inspirerande att se hur han ville leva för Gud och andra människor. Han är driven och har ett mål med sitt liv.

Med ens blir det en annan stämning i rummet. Lina och Andreas tittar på varandra.

Så inleddes äktenskapet och kändes rätt direkt. Andreas kommer från en bakgrund av dysfunktionella relationer medan Lina hade en trygg frikyrkouppväxt. Båda erfarenheterna har varit viktiga i deras relation.

– Framför allt handlar det om att vi bestämde oss för att vara gifta. Ibland överskattar vi känslornas betydelse. Det klart att det måste finnas attraktion, men att vara gift handlar om att ta beslut av överlåtelse varje dag, säger Andreas.

– Ja, vi är båda ganska krassa och försöker att inte komplicera saker. Det handlar också om att ha rimliga förväntningar på relationen. Man kan till exempel inte tänka att ens partner ska göra en komplett. Det är Guds jobb, säger Lina.

– Sedan måste man inse att livet har olika säsonger, ibland är relationen bra och ibland är den mindre bra. Många blir förskräckta när relationen inte är som en Hollywoodfilm, men livet är ju både toppar och dalar, fyller Andreas i.

Läs mer: Andreas Nielsen: Den hemlöse mannen betalade min mat

 

Även Andreas och Linas äktenskap har innehållit utmaningar, både jobbmässigt och privat. Församlingen Karisma Center gick i konkurs och paret började bygga kyrka från noll när de gick in i Hillsong. De förlorade också sitt andra barn i ett sent missfall och deras dotter Angelina föddes med hjärtfel och fick genomgå flera operationer, vilket var omtumlande och påfrestande för relationen.

– Att ha småbarn är svårt över huvud taget. Man sover inget, barnen blir sjuka. För oss var det viktigt att i det läget inte förlora samtalet, att hela tiden reda ut saker, berättar Lina och fortsätter:

– Att avsluta vår relation har aldrig varit ett alternativ, skilsmässa finns inte.

Andreas och Lina Nielsen är inte bara äkta makar, utan även kollegor. Eller rent tekniskt är Andreas Linas chef.

– Vi blir bättre och bättre på att jobba ihop, men det har tagit ett tag eftersom vi är så olika i vårt sätt att jobba. Framför allt har vi varit noga med vilken hatt vi har på oss när, på jobbet bygger vi kyrka tillsammans och när vi är hemma är vi framför allt man och fru.

Livet som pastorer är hektiskt. Paret Nielsen jobbar 60 – 80 timmarsveckor och en assistent planerar in varje dag i halvtimmesjok.

– Det är mycket ansvar, mycket pressure, säger Andreas.

Men samtidigt vill de inte vara utan det livet. Båda delar ett gemensamt mål, en ”cause” som de säger: att bygga kyrka och utbreda Guds rike. Det perspektivet hjälper också deras äktenskap.

– Vi kan hela tiden kalibrera vårt liv mot något större. Relationen till Gud är alltid det viktigaste, säger Lina.

– Dessutom får vi otroligt stöd av andra människor i kyrkan. Många familjer säger att de inte har tid att engagera sig i kyrkan under småbarnsåren, men jag förstår inte hur de klarar sig. För oss är det ovärderligt att ha vänner som vi kan prata med när livet är tufft.

Vad gör ni när ni är lediga?

– Våra liv är så fulltecknade, så när vi är lediga vill vi bara vara hemma, göra något okomplicerat, käka middag eller vara med vänner, berättar Lina och Andreas fyller i:

– Vi båda behöver också mycket egen space. Lina kan säga till mig: Nu behöver du åka och jaga. En del par tror att man måste tillbringa all tid tillsammans för att relationen ska vara bra, men det är också viktigt att tanka på med sådant som inspirerar en själv. Annars har man inget att ge.

I dag kör Andreas och Lina Nielsen inte längre en cabriolet. Men kärleksresan, den fortsätter.

Kommentera

Logga in eller registrera dig för att delta i diskussionen
ANNONS