Micke och Marit Håkansson Foto: Privat Visa
Mia och Samuel Sjöö. Foto: Privat Visa
Stefan och Lillemor Claar. Foto: Privat Visa
Foto: Igor Osyannykov Visa

Renovera inte sönder relationen - tre par berättar

Parrelationen Kris i förhållandet

”Vi renoverar inte ihjäl vårt förhållande utan kan ta ett litet projekt då och då i en takt vi finner glädje i”, säger Micke och Marit Håkansson.

Micke och Marit Håkansson

I vårt nuvarande hus har vi bott i drygt ett år. Även om det inte är renoverat de sista fem åren, är vi mycket nöjda med vår villa. Vi trivs med att ha det enkelt och att lägga mer energi på att bjuda hem folk. I vårt förra hem lade vi nytt golv och tapetserade om i dotterns rum. Det tog cirka två veckor av vår semester, och vi gjorde det tillsammans och med hjälp av en vän.

Vi renoverar inte ihjäl vårt förhållande utan kan ta ett litet projekt då och då i en takt vi finner glädje i.

Mia och Samuel Sjöö

När det gäller renoveringar hemma så är det ju ett stort projekt och det krävs enormt mycket tålamod från oss båda två. När våra barn var små undvek vi att renovera i huset. Som mest gjorde vi en liten tapetsering som inte tog alltför mycket tid. I dag när ett renoveringsprojekt går igång vill vi nog båda två att det ska gå snabbt. Men så blir det oftast inte.

Vi jobbar mycket och oregelbundet, reser en del, och då tar ju ett projekt längre tid att få klart. Vi har också olika tidsramar för när en renovering ska vara klar. Då är det viktigt att kunna prata med varandra om det och försöka förstå varandras olika upplevelser.

Stefan och Lillemor Claar

Vi bor idag i vår tolfte gemensamma bostad sedan vårt bröllop 1978. Det har medfört att vi utvecklat en slags flexibilitet och anpassningsförmåga. Storlek på bostad har skiftat och det har varit en utmaning att få möbler att passa in med nytt och gammalt. Då går det inte att vara perfektionister, men Lillemor har alltid varit mån om att det ska vara hemtrevligt. Detaljer som inte blir fixade är nog mer frustrerande för Lillemor­ än Stefan. Vi har aldrig gått in i något större renoveringsprojekt med tanke på vårt lite rörliga liv. När det gäller hemmet gör vi båda två saker som den andre inte helt gillar. Men nu när vi pratar om detta så inser vi att vi inte ägnat, eller ägnar oss, så mycket åt tjat och gnat, som förpestar tillvaron i onödan. Det är en viktig hemlighet tror vi och relationen är viktigare än hur det ser ut hemma.

Kommentera

Logga in eller registrera dig för att delta i diskussionen
ANNONS