Anne Holmdahl, socionom med inriktning på familjeterapi­ och själavård. Foto: Privat Visa
Mänga kan våndas inför klassåterträffen. Foto: Annie Spratt/Unsplash Visa

Tips inför klassåterträffen - då är det bättre att inte gå

Släkt och vänner

Att träffa gamla klasskamrater kan väcka liv i minnen – på både gott och ont.Det kan bli en härlig nostalgitripp – men det kan också få oss att kliva tillbaka in i gamla roller.

Säg klassåterträff och många får en liten klump i magen. Plötsligt förflyttas du flera decennier bak i tiden till relationer och roller som var cementerade och inte alltid helt positiva.

Det hör till ovanligheterna att man som klass träffas regelbundet efter sin examen. Förr eller­ senare brukar det däremot dimpa­ ner en inbjudan för att fira ett jubileum ett visst antal år sedan man slutade­ grundskolan.

Vi frågade Anne Holmdahl, socionom med inriktning på familjeterapi­ och själavård om man alltid ska tacka ja till den där klassåterträffen?

– Nej, det finns inget självklart i att man måste delta i en klass­återträff. Jag tycker man ska låta magkänslan få avgöra. Vill jag verkligen träffa alla gamla klasskamrater och varför? Det är okej att tacka nej utan att behöva förklara sig. Men känns det som ett gott tillfälle att få lyssna och dela med sig av hur det blev sedan – tveka inte!

Varför faller vi så lätt in i samma gamla mönster även om det var så många år sedan?

– Roller och mönster är något vi tillägnar oss i relationer med andra. Vi var clownen, duktiga flickan, den tystlåtna eller den som alltid visste allt, säger Anne Holmdahl.

– I mötet med gamla klasskamrater finns de gamla rollerna kvar i minnet och vi börjar där vi slutade. Förväntningarna ligger liksom i luften: ”Åh, vad kul nu ska jag träffa tuffa Janne, snälla Bengt, hjälpsamma Rita”. Och så överför man sin förväntan på den andre som då lätt kliver­ in i den gamla rollen.

Om man känner sig osäker och kanske till och med obehaglig till mods inför en klassåterträff, hur kan man förbereda sig?

– Är det gamla obearbetade gräl, mobbning eller annat som uppstått i relationerna med vissa klasskamrater kanske man ska överväga att avstå träffen eftersom en klassåterträff inte är tillfället att reda ut sådana saker.­ Andra saker som kan framkalla obehagskänslorna är hur och var träffen är tänkt att vara. Ibland känner man kanske att stället inte stämmer med ens värderingar vilket också kan framkalla obehag.

– Vill man trotsa känslorna­ och ändå delta är det bra om man mentalt förbereder sig på att behålla sin integritet och värdighet­, och säga nej och stopp om det man är rädd för inträffar­ – till exempel gamla öknamn, närgångenhet, och sladder. Tacka för dig och gå hem. En fest är som sagt inget bra tillfälle att reda ut saker och ting.

Kommentera

Logga in eller registrera dig för att delta i diskussionen
ANNONS