http://tv.dagen.se/mingla-som-jesus

Ut ur kyrkan – mingla som Jesus!

Må bra

Kristna måste sluta umgås med bara kristna och i stället göra som Jesus och gå på fest med alla. Det menar Carin Dernulf, pastor och generalsekreterare för ungdomsorganisationen Equmenia.

– Umgås inte så mycket med dina klasskompisar, för om några år har ni inget gemensamt.

Så sa den äldre personen i församlingen, som vill ge Carin Dernulf ett gott råd när hon var i tonåren. Carin Dernulf tog rådet till sig, men kanske inte på det sätt som den äldre personen tänkt sig utan mer som ett exempel på hur hon inte ville leva. För Carin Dernulf bestämde sig tidigt för att inte stänga in sig i kyrkan.

– Titta på hur Jesus gjorde. Han var på middagar, fester och bröllop. Min känsla är att han deltog i minglet på riktigt. Inte med något slags distans till folk. Jag tror att han hade kul.

Läs mer: Vuxen vänskap – hur gör jag?

Som pastor hamnar Carin Dernulf ofta i många sammanhang med nya människor. Ett exempel är alla vigslar hon hållit i.

– Många pastorer väljer att viga paret och sedan gå hem, men för mig är det nästan alltid självklart att stanna och vara med på festen.

Det här är dock ingen kristen strategi, försäkrar hon. Det som framför allt driver henne är att hon älskar att träffa folk.

– Jag sitter inte vid sidan av och funderar över hur jag ska dela min tro. Det jag försöker tänka på är att jag vill visa ett genuint intresse för andra och inte enbart prata om mig själv. Att på riktigt försöka förstå andra är ett äventyr tycker jag. Ett sätt att göra det är att ställa många frågor. Det gjorde Jesus också när han mötte människor.

Det där med att ställa frågor är bra på många sätt, menar Carin Dernulf.

I sitt jobb inom organisationen Equmenia reser Carin Dernulf runt i många församlingar i Sverige och senast för några veckor sedan var hon på en liten ort där en av medlemmarna berättade att hon kände alla som var kristna i byn. De andra var bara bekanta som hon sa ”hej” till. Just detta att man väljer att enbart satsa på de relationer där man delar tro är vanligt tror Dernulf.

– Men jag brukar säga att om du inte har en nära vän som inte delar din tro, då har du ett problem. Vi behöver dela våra liv även med dem som tänker annorlunda än oss. Det är inte bara för andras skull utan också för vår egen. Varje människa behöver utmanas i sin tanke. Det gör att vi växer.

Att mingla som Jesus, menar Carin Dernulf innebär också att vara öppen för att små ytliga samtal ibland kan övergå till att handla om liv och död. Som när han inleder samtalet med den samariska kvinnan genom att tala om vatten i en brunn. Sedan börjar de tala om livets vatten. På samma sätt kan ett kallprat i förskolans farstu om barnens gummistövlar övergå i samtal om sorg och hopp.

Carin Dernulf har också varit med om samtal att som börjat riktigt dåligt, utvecklats till ett fantastiskt möte. För ett tag sedan var hon på en klassfest för ett av barnen. Hon och några av de andra föräldrarna hamnade i ett samtal om kyrkan, när plötsligt ytterligare en mamma kom in i samtalet:

– Jag avskyr kyrkan, sa hon. Jag får kalla kårar bara jag går in där.

I stället för att backa och dra sig ur samtalet gjorde Carin Dernulf tvärt om.

– Vänta, innan du fortsätter måste jag bara säga att jag är pastor och jobbar i kyrkan, sa jag.

– Du skojar, sa den andra mamman. Sedan började vi skratta båda två. Det slutade med att vi pratade tro och kyrka hela kvällen. Vi fann verkligen varandra.

Läs mer: Bibelns 7 bästa tips om vänskap

Kommentera

Logga in eller registrera dig för att delta i diskussionen
ANNONS