Hanna Möllås. Foto: Natanael Johansson Visa

Vi vill ha sex olika ofta - vad ska vi göra?

Sex och närhet Kris i förhållandet

Den ene vill sova och den andre blir besviken. Att ha olika mycket­ lust är ett vanligt problem när par uppsöker terapeut och sexolog Hanna Möllås.

Nej då. Det är inte bara kvinnorna som skyller på huvudvärk. Även män, särskilt de mellan 25–45 brottas ibland med lustproblematik.

– Många män i den här åldern har fullt upp med krav på jobbet och kravet att vara en bra pappa. Och så förväntas de vara den som vill ha sex jämt också, säger Hanna.

Oavsett om man är den som vill mest eller den som ofta säger nej, kan lustproblematik vara jobbigt.

– Den som inte har så mycket lust känner sig alltid som den tråkiga, och den som vill mest kan nästan börja känna sig som någon slags förövare. Då måste man börja prata om situationen. Annars blir det bara värre.

Och om man inte tar tag i det här?

– Om lustproblematiken ställer till det i ett förhållande kan sex till slut bli något spänt och jobbigt och man hamnar allt för långt ifrån det som skulle skapa närhet. Ingen mår heller bra om det finns en obalans med en som längtar och en som inte vill. Målet måste inte vara att man ska vilja exakt lika ofta och på samma tidpunkt. Det är ju en omöjlighet. Målet måste vara att båda parter klarar av att möta den andres behov så långt det går.

Så, hur ska man prata om det då?

– Jag tror att det är lättare att komma vidare ur ett låst läge om man bestämmer sig för att göra något­ positivt av olikheten i stället­ för att göra den till ett stort problem. Att man har olika mycket lust i ett förhållande, är så vanligt att vi som jobbar med de här frågorna börjat tänka att det kanske är biologiskt och naturligt nedlagt i oss.

Läs mer: Jag vill ha sex, men har ingen sexlust

Menar du att Gud skapat oss så att vi vill olika ofta?

– Ja, faktiskt. Många par som kommer till mig brukar säga att det vore enklare om de var precis lika på det här området och alltid ville samtidigt. Men kanske lade Gud ned olika lust i oss för att vi ska bli tvungna att anstränga oss för varandra, lära oss känna in och förstå hur vår partner fungerar.

Hur löser man ekvationen med en som vill och en som inte vill?

– För det första, om man har gift sig med varandra är ju äktenskapet en slags överenskommelse, och i den överenskommelsen ingår faktiskt sex. Det finns ju faktiskt en anledning till att man ska ha det. Sex är något som binder ihop oss, både fysiskt och känslomässigt.

– I början av relationen faller det sig för de allra flesta naturligt och båda vill ha den här närheten ofta. Sedan, när det gått en tid kan den fysiska lusten avta. Det är då man kan behöva prata om och bestämma sig för hur man vill ha det.

Läs mer: Mörka inte viktig fakta om sex

Hur ofta ska man ha sex då?

– Det kan inte jag säga, men om man till exempel kommer överens om att ha sex en gång i veckan eller en gång varannan vecka, så kan man också bestämma att man turas om att ta initiativet.

Så den som inte vill så ofta ska ställa upp?

– Nja. Det här betyder inte att man ska kränka sig själv och gå över sina gränser. Men par mår bra av att tillsammans fundera över vad detta med att sex ingår i en relation­ innebär för just dem. Sedan måste man förstås alltid kompromissa i ett förhållande. Ofta är det så att man gillar olika delar av sex. Någon kanske gillar stunden innan, någon gillar själva samlaget och någon vill ha närheten som brukar uppstå efteråt. Om man ser det som en helhet kan man också fundera över vad man kan göra för att den andre ska få det han eller hon tycker om.

Fler tips till par med lustproblem?

– Lusten finns i spänningen mellan det som är upphetsande och spännande och det som är tryggt och lugnt. Har man ingått en relation får man inte bli för lugn och trygg. Man måste också våga förvänta sig något av varandra på det här området. Det första tipset­ är att man måste våga prata om hur man känner. Sedan får man bestämma­ sig för att inte låta olikheterna splittra relationen, utan låta dem bli en plattform från vilken man kan lära känna varandra bättre. Om man alltid vore lika, skulle det inte finnas någon inbyggd drivkraft i relationen för att utveckla den.

Läs mer: Ni kan få bättre sexliv när ni är äldre

ANNONS