Att vara den som vill fortsätta när den andra vill gå är otroligt svårt. För att kärleken ska kunna växa igen måste båda vilja försöka, menar Christina Halldorf, Visa

Min fru älskar mig inte längre – vad ska jag göra?

Kris i förhållandet

Min fru sedan många år tillbaka har berättat att hon helt har tappat sina känslor för mig och nu vill hon skiljas, men jag känner inte alls så. /C.N

Min fru har sedan många år tillbaka sagt att hon helt tappat sina känslor för mig. Hon menar att det bara finns en väg att gå – skilsmässa. Jag känner inte samma sak, för även om vi inte visat varandra så mycket kärlek de senaste åren vet jag att jag fortfarande älskar henne. Dessutom har vi barn, hem och vänner tillsammans. Jag tror att vårt problem har varit att vi haft svårt att kommunicera med varandra. Vi bråkar inte, men vi tar inte heller hand om varandra. Nu ska vi gå i parterapi, men jag vet inte om det är någon idé för min fru verkar redan ha gett upp. Finns det något mer jag kan göra? Är det möjligt för min fru att hitta tillbaka till de känslor som en gång fanns? Jag är trött och förtvivlad. Ska jag kämpa även om hon inte verkar tro på oss längre?

Terapaut Christina Halldorf svarar: ”Tappade känslor” är något som ofta anges som skäl till en skilsmässa. Man tycker att det känns helt fel att stanna hos någon, som man visserligen ofta ännu tycker om som person, men där man mera känner sig som bror och syster. Attraktionen är bortblåst.

Ibland tas steget mot skilsmässa när man känt attraktionen vakna gentemot någon annan, ibland tas det innan, för att man inte orkar låtsas mer. Att göra handlingar och säga ord av kärlek som inte längre bottnar i ens innersta, gör att man känner sig falsk. Man vill bort ur den rollen, trots att det är så smärtsamt att bryta upp.

Processen som leder till känslornas ”död” verkar inte följa någon rak linje, utan svajar ofta ganska mycket fram och tillbaka. Inte sällan inser man allvaret i situationen först när det pågått ganska länge.

Du skriver att ni haft svårt att kommunicera med varandra. Ofta tänker vi att kommunikation handlar om ord, och vi är ju rätt olika när det gäller hur bra vi är på att uttrycka oss verbalt. Men den ordlösa kommunikationen är än viktigare. Med den kan vi uttrycka ömhet och omsorg i handlingar och attityder. Det är ofta i det ordlösa vi vågar tro att vi är älskade.

Läs vidare: Kan vi hitta tillbaka till varandra? – vi är bara som vänner

Din fråga är om du ska kämpa, trots att hon gett upp. Ett dilemma är att hon troligen gått med de här tankarna ganska länge innan hon brutit sin tystnad och bjudit in dig i vad som pågått inom henne. Då har hon redan kommit fram till sitt beslut, så medan du står helt i början av omprövningens tidslinje är hon klar. När man efter stor vånda äntligen landat i ett beslut, är det ofta förenat med stort motstånd att riva upp det beslutet igen. Även ett dåligt beslut kan kännas som en lugnare slutpunkt efter en jobbig period av vankelmod.

Så vad menar du med att kämpa? Det går ju inte att pressa någon annan till kärlekens känslor. Och du vill förmodligen inte att hon stannar för att vara snäll. När den man älskar vill gå, tror jag att man måste tillåta det, hur smärtsamt det än är. Kärleken växer bara i frihet.

Läs också: Jag är så svartsjuk – hur blir jag fri?

Du har kommit fram till vad du tror är orsaken till att din hustru tappat känslorna.

Om din hustru ändå är villig att fortsätta samtalet kan ni titta mer på vad som dragit isär er och hindrat er från att visa mer kärlek till varandra i vardagen. När någon kommit fram till att den vill skiljas, finns ofta en stark känsla av att absolut inte vilja tillbaka till det man lämnat. Om din partner ändå är villig att försöka igen, behöver ni skapa en bild av något nytt. En framtid där båda ser ljus. Ni kan inte gå tillbaka till det som var, ni behöver öppna för ett nytt sätt att leva tillsammans. Ett sätt att leva som kanske faktiskt är mer i linje med vad även du egentligen önskar, mera äkta och sant.

Ibland händer det när katastrofen är ett faktum och skilsmässan ligger som ett alternativ på bordet, att man för första gången på länge når fram på riktigt till varandra.

Kärlek är inte i första hand känslor. Kärlek handlar mer om ett sätt att se på världen och på den andre. Men det sättet att se kan väcka känslor av tacksamhet och ömhet. Det väcker också vår vilja att göra något för den andre – inte för att få, men ofta uppstår ändå ett ömsesidigt skeende. Vi kan aldrig peka finger åt varandra och säga att ”du har inte älskat som du borde”, det fingret kan vi bara vända mot oss själva. Och be om förlåtelse.

Läs också: Så vet du om du lever i en farlig relation

Kommentera

Logga in eller registrera dig för att delta i diskussionen
  1. Att återvinna förlorade Bitcoin och pengar kan kräva unika hackingkunskaper och expertis som bara en handfull professionella hackare besitter. Även om det finns många återställningswebbplatser där ute, är det viktigt att vara försiktig eftersom 99 % av dem drivs av bedragare som försöker framstå som legitima. Istället är det bäst att söka upp en pålitlig hackare som Genuine Hackers som kan hjälpa dig att få tillbaka dina pengar. De kunde återvinna BTC till ett värde av 100 000 USD som jag hade förlorat till bitcoin-brytning. För att komma i kontakt med Genuine Hackers kan du maila dem på GENUINEHACKERS000@GMAIL.COM eller skicka ett meddelande till dem på WhatsApp på +1 (260) 218-3592.

  2. Jag har alltid tyckt att alla återvinningsföretag i branschen var en bluff. En vän till mig hade använt Genuine Hackers och hon berättade att de gjorde ett bra jobb så, med försiktighet kontaktade jag dem och jag blev positivt överraskad. De var mycket tålmodiga och satte upp en plan för mig som var överkomlig för mig. Allt som allt var jag väldigt nöjd med deras service och ännu gladare när jag såg mina stulna pengar på mitt konto. Jag skulle rekommendera dem till alla som letar efter hjälp med att få tillbaka sina förlorade pengar. Kontakta Genuine Hackers via e-post som  GENUINEHACKERS000@GMAIL.COM eller via WhatsApp +1 (260) 218-3592..

  3. Jag har alltid tyckt att alla återvinningsföretag i branschen var en bluff. En vän till mig hade använt Genuine Hackers och hon berättade att de gjorde ett bra jobb så, med försiktighet kontaktade jag dem och jag blev positivt överraskad. De var mycket tålmodiga och satte upp en plan för mig som var överkomlig för mig. Allt som allt var jag väldigt nöjd med deras service och ännu gladare när jag såg mina stulna pengar på mitt konto. Jag skulle rekommendera dem till alla som letar efter hjälp med att få tillbaka sina förlorade pengar. Kontakta Genuine Hackers via e-post som  GENUINEHACKERS000@GMAIL.COM eller via WhatsApp +1 (260) 218-3592

  4. Mitt namn, maya elijah Efter 12 års äktenskap grälade min man och jag på ett eller annat sätt tills han slutligen lämnade mig och flyttade till Kalifornien för att vara med en annan kvinna. Jag kände att mitt liv var över och mina barn trodde att de aldrig skulle se sin pappa igen. Jag försökte vara stark bara mot barnen, men jag kunde inte kontrollera smärtan som plågade mitt hjärta, mitt hjärta var fyllt av sorger och smärtor eftersom jag var verkligen kär i min man. Jag tänker på honom varje dag och natt och jag önskar alltid att han skulle komma tillbaka till mig, jag var verkligen upprörd och behövde hjälp, så jag sökte hjälp online och hittade en webbsida som antyder att Dr Alaba kunde hjälpa hans tidigare ex att återvända. Så jag kände att jag borde ge det ett försök. Jag kontaktade honom och han sa till mig vad jag skulle göra. Jag gjorde det och sedan gjorde han mig till en kärleksförtrollning. 48 timmar senare ringde min man mig verkligen och berättade att han verkligen saknar barnen också, så fantastiskt!! Så, så han kom tillbaka den dagen, med mycket kärlek och glädje, och bad om ursäkt för sitt misstag och smärtan han åsamkade mig och barnen. Vårt äktenskap var starkare än tidigare, allt tack vare Dr. alaba. Han är så mäktig och jag bestämde mig för att dela min historia på nätet att Dr alaba var en sann och kraftfull trollkarl. Jag kommer alltid att be att hon lever länge för att hjälpa sina barn i nöden, om du är här och behöver ett ex tillbaka eller din man har gått vidare till en annan kvinna, sluta gråta, kontakta detta kraftfulla stavningshjul direkt. Här är hans kontaktadress på: {dralaba3000@gmail.com} eller WhatsApp / viber honom via hans kontakt nedan +1(425) 477-2744 Tack Dr. alaba.

ANNONS