Vem är jag? Vad gör jag med min kimatångest, och är Bibeln sann? Det är några av frågorna som behandlas i boken ”Gud & sånt” som riktar sig till tonåringar. Visa
Fredrik Wenell. Visa
”Gud & sånt – 1 000 känslor, 100 frågor och 29 svar” Visa

Så pratar du om kristen tro med din tonåring

Tonåringar Barn och tro

Hur pratar man egentligen om tro med tonåringar? Fredrik Wenell, teolog och redaktör för boken ”Gud & sånt” tror att en viktig nyckel är att lyssna på de ungas egna frågor. I boken resonerar han och fyra medförfattare kring allt från porrsurfning och klimathot, till psykisk ohälsa och livet efter döden.

– Från början var tanken att boken skulle vara en slags överlevnadsguide för kristna tonårsföräldrar, säger Fredrik Wenell.

– Jag ville ge vägledning till att vägleda tonåringar. Jag har själv varit ungdomspastor i nästan tio år och vet att man måste få hjälp att komma bortom de förenklade svaren, fortsätter han.

Till vardags är Fredrik Wenell lektor på Örebro Teologiska högskola, men han jobbar även som föreläsare om ungdomsfrågor i kyrka och civilsamhälle.

Boken ”Gud & sånt – 1 000 känslor, 100 frågor och 29 svar” blev till sist ingen föräldra­guide utan en bok direkt till ton­åringarna själva.

– Vi har sett en ganska ung läsare framför oss när vi skrivit och försökt samla in frågor som är aktuella för dem, säger Fredrik Wenell.

– Vi har strävat efter en ekumenisk bredd i våra svar, bland annat öppnar vi för olika tolkningar i dopfrågan. Men vi skriver ändå utifrån en frikyrklig kontext.

Författarna är (förutom Fredrik Wenell) Johanna Bode, verksamhetsledare på Pingst Ung, Carin Dernulf, generalsekreterare för Equmenia, David Fiske, föreståndare i Kristinakyrkan i Lindesberg samt Isak Spjuth, ungdomspastor i Filadelfiakyrkan i Örebro.

– Vi som skriver är inte alltid överens i sakfrågorna. Varje författare står för sina egna kapitel. Men vi är överens i de lite större frågorna som synen på Bibeln, vikten av den personliga omvändelsen och Andens betydelse för det kristna livet.

Vilka råd skulle du ge till tonårsföräldrar när man ska samtala om tron med sina barn?

– Tänk på att det inte finns några dumma frågor när det gäller tro. Försök att lyssna på vad som egentligen ligger bakom frågorna. Var ärlig om du inte kan svara. Sedan skulle jag också vilja uppmuntra föräldrar att öppna Bibeln tillsammans med sina tonåringar, det är otroligt ovanligt i dag.

– Isak Spjuth, som är en av författarna, säger att han märkt i sin roll som ungdomspastor att när tonåringar börjar läsa Bibeln på riktigt, då kommer också frågorna. ”Varför mår jag dålig trots att jag är kristen”, ”Får jag titta på porr”. Vi försöker svara på den typen av frågor i boken. Vi vill inte få det att se ut som att alla frågor har tydliga svar, men det finns vägledning att hämta i kyrkans historia och frågorna i sig öppnar också för ett fortsatt sökande.

Vad hoppas ni att boken ska förmedla?

– Vi hoppas att den ska skapa samtal och lust att gräva vidare. Vi vill också bredda bilden av hur Gud möter oss. I den frikyrkliga miljön har det blivit en onödig kil mellan upplevelsen och sanningssökandet. Men Gud möter oss på olika sätt. För mig personligen har några av mina starkaste gudsupplevelser varit när jag läst en bibeltext eller en studerat en teologi.

– Jag tänker att all sann teologi utmynnar i tillbedjan och fascination över Gud. Därför är det inte farligt att ställa frågor, det är farligare att inte ställa frågor, säger Fredrik Wenell.

Läs mer: Kyrkoprofiler: Tänk på detta när du pratar tro med en tonåring

Kommentera

Logga in eller registrera dig för att delta i diskussionen
ANNONS