Var går gränsen för otrohet? Parterapeut Laila Dahl har fått frågan många gånger i samtal med både par och enskilda personer. Många vill ha exakta svar, men enligt Laila är det bara du själv och din partner som kan avgöra vad som är över gränsen för er.
– Jag brukar säga att otrohet är sveket av själva trohetslöftet. Och därför måste man först fråga sig vad trohetslöftet mellan dig och din partner innebär för er.
Tittar man på trohetslöftet som par avlägger i kyrkan, finns det dock vissa saker som slås fast. I kyrkan säger man till exempel att man ska älska, ära och respektera varandra.
– Om man verkligen ärar och respekterar någon så inleder man ju inte en relation som kanske alla andra än partnern vet om. Det är att förnedra och vilseleda sin partner, säger Laila Dahl.
Vissa menar att otroheten inte är ett faktum förrän man är intim med någon annan.
– Men många av dem som blivit svikna säger att gränsen för partnerns otrohet gick vid den första lögnen.
När den som varit otrogen konfronteras med detta händer det att man slår ifrån sig.
– Jag ljög aldrig. Du frågade ju inte om jag träffade honom eller henne utanför jobbet, säger man till sin partner.
Läs också: Psykologen: Berätta alltid om du varit otrogen
Men även ett medvetet undanhållande kan vara ett svek, menar Laila Dahl. Som terapeut har hon sett vissa beteenden och situationer som lätt kan leda till otrohet. Ett sådant beteende är just den där den ene i ett förhållande upprätthåller en kontakt som han eller hon frestas att dölja för sin partner. Eller när man känner ett behov av att upprätta nya flirtiga kontakter på nätet.
– Det kan handla om att man till exempel lägger upp en profil på en dejtingsajt, trots att man lever i en relation. Man har behov av att se om man fortfarande är attraktiv för andra.
En annan varningssignal kan vara att man delar sitt innersta med en annan person, och upplever att man kommer mycket närmre den, än vad man kommer sin partner.
– Även det kan vara början till otrohet och om man vill förhindra något sådant kan man behöva uttrycka sin längtan efter att kommunicera mer och bättre för sin partner.
Man bör också se upp när ens känslor eller attraktion för någon annan börjar locka och dra i en mer än vanligt.
– Om du märker att du intensivt hoppas att en viss kollega ska dyka upp på personalfesten, har du förmodligen redan ett problem.
Då är det viktigt att våga inleda ett samtal om att man saknar något i sin relation, med partnern därhemma. Fråga er hur ni egentligen har det. Vad är bra och vad är mindre bra – och är ni villiga att jobba på det, båda två?
Läs också: Vi frågar tre präster: Vad är otrohet – var går gränsen?
Det allra bästa är att redan tidigt i relationen verkligen samtala om vilka gränser ni vill hålla er till som par, tycker Laila Dahl. Och vad just era trohetslöften betyder i dag.
– Om du säger till din partner att du inte vill att ni har kontakter som ni döljer för varandra kan din partner inte bara säga att du överdriver. Respekteras inte dina gränser, då måste du noga tänka över hur du i din tur vill förhålla dig till det.