Fler än du tror stannar kvar i sin relation efter en otrohet. Visa

Det räcker inte att glömma och förlåta efter otroheten

Parrelationen Otrohet

Fler än man tror väljer att stanna hos sin partner efter en otrohet. Men för att relationen ska bli hel igen på riktigt krävs ett gediget arbete. Det menar parterapeut Laila Dahl.

Att otrohet är slutet på relationen är en ganska vanlig uppfattning bland personer som aldrig har råkat ut för otrohet.

– Det är lätt att säga att man aldrig skulle acceptera att ens partner bedrog en, men när man väl är i den situationen tänker man ofta annorlunda.

Visst, de allra flesta som blir svikna känner till en början att man bara vill bryta upp. Men när den första chocken lägger sig börjar man inse att det här handlar om hela ens tillvaro.

– Då kommer frågorna om var man ska bo, vad som ska hända med barnen, hur det ska bli med de gemensamma vännerna och kanske med engagemanget i församlingen, om man är med i en sådan.

När verkligheten går upp för en, är det många som börjar överväga att stanna kvar.

– Men då frågar man sig i stället vem man blir om man stannar kvar. Blir jag en dörrmatta och en mes?

Laila Dahl har mött många par där otroheten har slagit sönder tilliten. Hon har en stark tro för att det går att hitta tillbaka till en bra relation, samtidigt som hon menar att vissa går tillbaka till en relation som aldrig blir bra.

– Det räcker inte att den ene bestämmer sig för att glömma och förlåta. Då finns det risk att det bara är den som blivit sviken som får bära på såret och det kan leda till bitterhet.

För att relationen ska bli hel igen, måste både den som svikit och den som blivit sviken vara beredd att jobba med det som hänt, och anledningarna till otroheten. Den som blivit sviken måste våga ställa krav på sin partner.

– För det första måste man få veta hela sanningen. Annars vet man ju inte riktigt vem man lever med. Sedan måste man tillåta sig att känna alla känslor.

Laila Dahls råd till den som blivit sviken är att inte fatta några beslut under de första veckorna när man är i chock. Man måste landa i det som hänt innan man på riktigt tänker framåt.

Det är också viktigt att man inte tar på sig ansvaret för otroheten. Men när chocken lagt sig behöver man ändå fråga sig vad som var ens egen del i att relationen såg ut som den gjorde. Till den som varit otrogen är Laila Dahls råd att ge utrymme för den andres känslor och frågor. Sedan behöver man ta professionell hjälp för att reda ut vad otroheten stod för. Man behöver också återerövra sig själv och besluta sig för vilka värderingar man vill ha. Säkert tyckte man ju från början att otrohet är fel, men sedan har det skett en glidning.

– Bestäm vem du vill vara. Då kan du sedan falla tillbaka på det beslutet när du frestas att svika igen.

Par som kämpar med en otrohetshistoria måste också prata med varandra för att komma vidare. Det kan det vara en hjälp att sätta en gemensam tidsram, inom vilken man vet att man inte fattar några stora beslut.

– På så sätt skapar man en slags trygghet där känslor får gå upp och ned, utan att man behöver vara rädd för att den andre ska bestämma sig för att gå.

Under den här tiden är det också bra att ta samtalshjälp.

– Hitta en person som är opartisk. Den som hjälper er att förstå varandra, får inte ha en egen agenda som säger att den ene ska stanna eller gå. Det beslutet måste ni komma fram till själva.

Läs också: Stress – en av orsakerna till otrohet

Kommentera

Logga in eller registrera dig för att delta i diskussionen
ANNONS