Foto: Alexander Dummer Visa
Fixa kärleken, relationsexpert. Hanna Möllås, Sexolog. Foto: Natanael Gindemo Visa

Många föräldrar känner sig otillräckliga

Föräldraskap

Föräldrar i dag oroar sig alldeles för mycket för att göra fel. Det menar psyko­terapeut Hanna Möllås. Visst finns det saker som alla mammor och pappor måste klara av. En av dem är att leva med sin egen otillräcklighet.

Förlossningskurs, amningskurs och föräldrakurs. Få länder i världen erbjuder så mycket stöd för föräldrar som Sverige. I takt med att barnet växer erbjuds vi information om förskola och skola, vi översvämmas av föräldratidningar, poddar och forum på nätet där barnens välmående, och föräldraskapets utmaningar diskuteras.

Ändå är många av de föräldrar som söker samtal på Hanna Möllås psykoterapi­mottagning väldigt osäkra. Kanske har den massiva informationen och det ständiga bollandet av barnuppfostrings­metoder ibland motsatt verkan:

– Föräldrar i dag ska göra så många val, och får så många råd och tips att varje delmoment i föräldraskapet medför mängder av frågor. Det skapar stress.

Läs mer: Hur är man en bra förälder?

Många föräldrar jämför sig också för mycket med andra föräldrar som man följer i sociala medier:

– Men bilder på hur andra lever lär mig faktiskt inget djupare om hur just jag bör uppfostra mina barn. Det kan i stället väcka frustration över olika livssituationer och orättvisor.

Visst är det bra att föräldrar vill göra sitt allra bästa, menar Hanna, men det är inte bra om rädslan för att göra fel blir den stora drivkraften:

– Det tar på reservkraften att gå runt och vara ängslig. Det är dumt, för den kraften behöver vi ha kvar för att kunna skydda våra barn när det verkligen är fara.

Att vara en ängslig förälder kan även ha andra negativa effekter:

– Om man hela tiden oroar sig för nästa grej riskerar man ju att missa det roliga och mysiga som man behöver ha tillsammans med sina barn.

Vad är det då föräldrar oroar sig för?

– Jag har upptäckt att många föräldrar har ganska bra självförtroende när det gäller att få ihop livspusslet. Man har gjort det till en sport att ordna veckan så bra som möjligt med gympapåsar, aktiviteter och skjutsningar. Den grundläggande oron handlar mer om djupare frågor. Duger jag för att ge bra svar till mina barn? Är jag den trygghet de behöver?

En sak som många föräldrar är osäkra på är om de är tillräckligt närvarande. Och visst, att vara närvarande är viktigt, menar Hanna Möllås. Men kravet på närvaro har gjort att vissa föräldrar tror att de måste leka med sitt barn hela tiden.

– Jag anser att närvaro med barnet handlar om att ge sitt barn kvalitativa stunder. Men barn behöver också kvantitet. Det är okej med långa stunder när barnet bara vet att föräldern är hemma medan de själva kanske leker i rummet bredvid.

Vilka andra saker måste man som förälder klara av?

– Det viktigaste är att överösa sitt barn med villkorslös kärlek och omsorg. Det är en gigantisk uppgift som faktiskt kräver ganska mycket av oss, för vi ska älska barnen hur de än beter sig. Klarar men det måste man sedan lära sig att leva med allt man inte klarar av.

Känslan av otillräcklighet är nämligen inte bara dålig, menar Hanna Möllås. Frustrationen och det dåliga samvetet kan till och med vara nödvändiga:

– Vi ska inte cementeras i de dåliga känslorna, men låta dem vägleda oss till att försöka på ett annat sätt nästa gång. På så sätt blir vi bättre och bättre och det är bra.

Läs mer: ”Jag orkar inte vara en perfekt kristen familj längre”

Kommentera

Logga in eller registrera dig för att delta i diskussionen
ANNONS