– Det känns som om jag förlorat en kroppsdel. En arm eller ett ben.
Ungefär så säger en del av dem som kommer till Hanna Möllås för att få samtalsstöd efter att deras partner gått bort. Hanna Möllås menar att det är en naturlig reaktion för den som levt tillsammans med den andre länge.
– Vi säger i kyrkan att vi som makar ska bli ett med varandra, och det är så det ska vara. Men vi pratar lie för lite om vad det innebär när den ene försvinner. Det gör ju oerhört ont när man levt så nära en annan människa.
Att förlora en partner innebär så mycket. Först kommer oftast själva sorgen och saknaden.
– Jag tycker det är ganska bra att vara beredd på att det första året är jättejobbigt. Att fira jul, nyår, sommar och semester. Nu ska man vänja sig vid allt som är förändrat när man inte har sin partner.
Hannas råd:
1. Fortsätt äta – gör storkok
– Saker som kanske partnern brukade fixa, ska man plötsligt klara själv. Och många saker man gör i sin vardag är man ju van att vara två om. Som att äta till exempel.
Många som har förlorat sin livskamrat känner ingen lust för att äta ensam, och att laga mat enbart till sig själv blir meningslöst. Det här är en praktisk sak som man bara måste bestämma sig för att lösa, menar Hanna Möllås.
– Passa på att göra storkok de dagar du känner dig lite starkare. Då har du något att bara plocka fram ur frysen de dagar när maten är ett måste.
2. Försök hitta någon som är i samma situation.
– Jag vet två väninnor som bestämde sig för att laga mat åt varandra varannan vecka. Det minskade ensamheten och underlättade vardagen för dem.
3. Motionera för att klara av den nya situationen
– Vi är skapade till att använda vår kropp. När man sörjer finns så mycket frustration, ilska och rädsla som behöver ut. Under muskelutövningen bearbetar man omedvetet även sitt inre.
4. Fortsätt träffa andra människor.
Många som förlorat sin partner tycker att det blir krångligt att umgås med andra.
– Som par har man kanske haft ett rikt socialt liv, men eftersom vi som lever i par gärna umgås med andra par, slutar många att ringa. Eller så drar sig den som blivit ensam undan av egen vilja. Då blir ensamheten dubbel.
Hannas råd till den som blivit ensam är att tvinga sig själv att fortsätta träffa nya människor. Ett sätt är förstås att gå till kyrkan, även om det blir en ny vana att nu gå utan sin partner.
– Kyrkan ska vara hela livets kyrka.
5. Acceptera att många inte vet hur de ska bete sig
– Våga acceptera att människorna du möter där inte är perfekta, ibland kanske något säger något fel. Då är det bara att du säger ifrån och berättar hur du känner.
Läs mer: Överläkaren: Gör ett ordentligt avslut – och lev
Till slut: Alla som är med i en kyrka bör ha dem som blir ensamma i åtanke, tycker Hanna Möllås.
– Vi måste bli bättre på att möta varandra som medmänniskor och inte alltid tänka i par, även om man själv lever så. Fråga dig vem du kan bjuda med i dag. Du kommer att få mycket tillbaka!
Läs också: Helena: Guds styrka bär mig även när saknaden tar över